Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Idén is díjazták a szinkronszakma legjobbjait – mutatjuk a díjazottakat

Idén is díjazták a szinkronszakma legjobbjait – mutatjuk a díjazottakat

Zene, Film & Kultúra

Idén is díjazták a szinkronszakma legjobbjait – mutatjuk a díjazottakat

Zene, Film & Kultúra

Helmeczi Benjamin 17:16

A harmadik alkalommal megrendezett gálán a magyar szinkron legjobbjai 11 kategóriában vehették át a Szinkronikum díjakat.

Sokan mondják, hogy a magyar szinkron már nem olyan, mint régen. Ezzel egyet is tudok érteni, de azt azért nem mondanám, hogy a magyar szinkron pocsék. Remek színészeink vannak, akik zseniálisan értenek a szinkronizáláshoz. Tegnap néztem meg újra a Downton Abbey-t, ezúttal szinkronosan, és ott is 80%-ban meg voltam elégedve. Csupán csak két nevet mondanék, Pásztor Erzsébet és Rosta Sándor. Mindketten a szakma lagnagyobbjai közé tartoznak, és itt is kisujjból hozták a profit.

A szinkronszakma színészeinek és dolgozóinak alapították a Szinkronikum-díjat, amit idén harmadik alkalommal adtak át az Uránia Filmszínházban.

A Színházi Dolgozók Szakszervezete Szinkron Alapszervezetének kuratóriuma a legjobb szinkronszínésznőnek járó díjat Bertalan Ágnesnek, a legjobb szinkronszínésznek járót Csankó Zoltánnak ítélte idén. Selmeczi Roland Tálentum Díjat kapott Nemes-Takách Kata és Szabó Máté. Az év szinkronstúdiója a Mafilm Audio, a legjobb dramaturg-fordító Speier Dávid, a legjobb szinkronrendező Tabák Kata lett. Az év szinkronizált alkotása a Csernobil.

A további díjazottak között volt Gelencsér Adrienne gyártásvezető, Simkóné Varga Erzsébet vágó, valamint Bederna László és Gábor Dániel hangmérnök.

A közönségdíjat idén Csifó Dorina és Nagy Ervin kapta. A szinkronizált film kategóriában a Bosszúállók: Végjáték, a sorozatok között pedig az Eufória lett a közönség kedvence.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület anyagi és szakmai támogatásával létrehozott életműdíjat Menszátor Magdolnának és Tordy Gézának ítélték oda. Menszátor Magdolna karakteres orgánumát rengeteg sorozatban lehet hallani, ő szinkronizálta az Avatar című filmben Sigourney Weavert, de Glenn Close-nak is gyakran kölcsönzi hangját. Tordy Géza sok más mellett Anthony Hopkins, Jack Nicholson, vagy az Ikrek című filmben Arnold Schwarzenegger magyar hangja.

A további életműdíjas szakemberek között van idén Zöld Zsófia vágó, Fék György hangmérnök, Miklai Mária gyártásvezető, Schéry András dramaturg és Mohácsi Emil rendező.

A legkeresettebb szinkronszínészek pályafutásuk során több ezer produkcióban kölcsönzik hangjukat a külföldi sztároknak. Körülbelül hatszáz magyar szinkronszínészt ismerünk, közülük a legnépszerűbb 50 csaknem ötezer film, tévésorozat, jelenet szereplőinek hangját kölcsönözték.

Borítókép: veol.hu