promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Natalie Portman lesz a női Thor, és ez jól is van így
Borítókép:  MCUExchange
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kell nekünk a női Thor? Kell bizony!

[[adv]]

Az idei Comic Con-ra a Marvel rengeteg bejelentéssel és meglepetéssel készült. Az egyik, sokak számára sokkoló és megdöbbentő hír az volt, mikor Taika Waititi a pódiumon átnyújtotta a Mjölnirt az első két Thor-moziban Jane Foster-t alakító Natalie Portman-nek, ezzel is hivatalosan is bejelentve a rajongóknak, hogy a színésznő lesz a Mennydörgés Istenének 4. szólókalandjában a női Thor.

Érthető, hogy ez a legtöbb embert hidegzuhanyként érte, mivel valóban váratlanul jött a dolog. De számos helyen azt láttam, és ez az, ami engem feldühített igazán, hogy most éppen azon megy a hisztéria, hogy miért kell nekünk női Thor, és miért éppen Natalie Portman játssza majd?

Úgy gondoltam, ideje kicsit helyreigazítani a dolgokat, és elmagyarázni, hogy miért van létjogosultsága a Mennydörgés Istennőjének.

Kicsoda Jane Foster?

Kezdjük rögtön az alapoknál! Jane Foster karaktere először a ’60-as években, a korai Thor-képregényekben bukkant fel. A filmekkel ellentétben Jane egy ápolónő, aki Thor földi-énjével, dr. Donald Blake-kel együtt dolgozott. Hamarosan a két karakter egymásba szeretett, és Jane rájött, hogy ki is Blake valójában. Bár Odin nem engedélyezte kettejük kapcsolatát, Thor Jane mellett maradt, ezért Asgard Királya amnéziával sújtotta a nőt. Emiatt a boldog párkapcsolat véget ért, és Jane végül egy földi férfinek szült gyereket. A Thor: God of Thunder képregénysorozatban mellrákot diagnosztizáltak nála, és kezelések alá vonták.

A Mennydörgés Istennője

Egy későbbi történetben Thor-nak volt egy összecsapása Nick Fury-val, ami miatt Odinson elvesztette a Mjölnir birtoklásának a kiváltságát. Az eset után Odin megpróbálta visszavenni az általa alkotott pörölyt, de neki sem volt hatalma ahhoz, hogy megemelje. Később a Thor első részében látható jégóriások megtámadták a Földet. Jane Foster ekkor emelte fel először a kalapácsot, és így a Mennydörgés Istennőjévé vált. Erőt, gyorsaságot, állóképességet kapott, emellett Thor-hoz hasonlóan a pöröly segítségével tudott repülni és irányítani tudta a mennydörgést. Miután látta, hogy a nő milyen szoros kapcsolatban áll a Mjölnirrel, Thor beletörődött abba, hogy ő többé már nem méltó a használatára.

A képregényekben Jane számos ellenféllel került szembe, többek között a Thor: Sötét világban bemutatkozott Malekith-tel, a már említett jégóriásokkal, az Asgard-i Pusztítóval, de még magával Odinnal is. Érdekesség, hogy az amúgy rákos betegségben szenvedő Jane Foster, amikor felemelte a pörölyt, a Mennydörgés Istennőjévé való átalakulás miatt a kemoterápiás kezelések hatása kiszállt belőle, ezért az emberi alakjának az állapota folyamatosan romlott. A karakter egy későbbi crossover-sztoriban csatlakozott a Bosszúállókhoz. Mikor egy olyan ellenség jelent meg, akit egyedül ő volt képes legyőzni, Doctor Strange figyelmeztetése és a kritikus állapota ellenére még utoljára átváltozott, és hősként halt meg.

Halála után Odin és fia együtt támasztották fel Jane-t, ami miatt Thor ismét méltóvá vált a pörölyre. A képregények története szerint ezek után Jane Asgard Királynője lett, majd Valkűr vált belőle.

Natalie Portman visszatér az MCU-ba

Az Alan Taylor-val való rossz viszony miatt a karaktert alakító Natalie Portman már a Thor: Sötét világ utóforgatásaira sem tért vissza, és sosem titkolta, hogy nem szerette a film sztoriját. Később már többször nyilatkozott róla, hogy szívesen játszaná újra a karaktert, ez most a 2021. november 5-én debütáló Thor: Szerelem és Mennydörgés-ben meg is történik. Kérdés viszont, hogy hogyan akarják a Mennydörgés Istennőjét behozni a Marvel Moziverzumba. Lehetséges, hogy Taika Waititi átveszi a képregényekből Jane Foster rákos megbetegedését, és ha az alapanyagnál maradunk, Thor és Fury összecsapása sem kizárt, hiszen emiatt válik méltatlanná Thor a Mjölnirre. Erre azonban még több mint két évet várnunk kell. De érdekes lesz, az biztos!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás