promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Röhögni fogsz, hány embert szabadítottak ki a Bastille ostrománál
Borítókép:  A Bastille ostomára, a francia forradalom kezdetére tüntetéssel is emlékeznek (AFP/Kenzo Tribouillard)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

230 éve, 1789. július 14-én sikerült felszabadítani a rabokat a Bastille ostormánál, a francia forradalom kezdetén. Kicsit belerondít az ünnepbe, hogy a forradalomárok részegek voltak, a felszabadított rabok pedig röhejesen kevesen voltak. És még nagyobb gáz, hogy kik voltak azok. 

Ha már július 14-ét írunk, a Bastille ostromának dátumát, a francia forradalom kezdőnapját, eszembe jutottak néhai történelemtanárnőm, Beke Kata szavai a Bastille ostomáról. Az íróként és politikusként (Antall-kormány, MDF) is ismertté váló Beke Katáról tudni kell, hogy mesélni azt nagyon szeretett.

Az ember pedig mindenre emlékezik a mesedélelőttjeiről, ha éppen figyelt. 

Ekkor éppen figyeltem, és egy röhejes szám jutott eszembe, pontosabban az, hogy nevetségesen kevesen raboskodtak a nagy (?) francia forradalom kezdetének tartott ostrom idején a Bastille-ban. Nem volt nehéz most utánaolvasni, mennyi is az annyi, és tényleg:

a derék forradalmároknak hét, azaz hét embert sikerült kiszabadítniuk. 

Az viszont nekem is újsonság most, hogy kik is voltak azok heten. Nos a wikipedia szerint négy váltóhamisítóról, két elmebetegről és egy perverz szexőrültről beszélünk. Ugye, mennyivel egészségesebb lett a társadalom, hogy szabadlábra kerültek? 

Meg azzal is, hogy az egyébként részeg felszabadítók

lándzsára szúrták az őrök fejét, és úgy mutogatták őket. 

Így kezdődött a francia forradalom. Nagy volt, nem? 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás