Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

A legjobb idegen nyelvű film kategória már elavult

A legjobb idegen nyelvű film kategória már elavult

Zene, Film & Kultúra

A legjobb idegen nyelvű film kategória már elavult

Zene, Film & Kultúra

Promotions via MTI 20:02

Nem megszűntetik, csak átnevezik az Oscar-gála külföldi filmjeit felvonultató kategóriát.

Larry Karaszewski és Diane Weyermann, a kategória bizottságának társelnökei közleményükben arról nyilatkoznak, hogy az idegen kifejezés már picit idejétmúlttá vált a nemzetközi filmes világban.

Eddig két magyar film nyerte el a díjat, az 1981-es Mephisto és a 2015-ös Saul fia. Az elismerés ugyanazt fogja jelenteni, mivel a többi szabály nem változik, kizárólag a név. A legjobb idegen nyelvű film helyett ezentúl legjobb nemzetközi egészestés filmnek (best international feature film) fogják hívni a díjat.

A névváltozás már automatikus magával hozta azt is, hogy hét helyett tíz film kerülhessen be a jelöltek közé.

A streamingszolgáltatók közben annak örülhettek, hogy az akadémia kormányzói testülete nem változtatta meg a legfőbb díj, a legjobb filmnek járó Oscar választhatóságának szabályát. Vita az volt, de nem piszkáltak bele semmibe.

A szavazáson győzött a már érvényben lévő szabály, vagyis hogy a választhatósághoz elég, ha hét napon át, naponta legalább háromszor fizető közönség előtt vetítenek egy filmet Los Angeles megyében. Például már Martin Scorsese a The Irishman című kultikus filmje is a Netflixen debütál. Egy drasztikus szabályváltozásnál nem lehetne ott a legjobbak között, de ezen módosítás miatt valószínűleg ott lesz majd. 

A 92. Oscar-ceremóniát 2020. február 9-én tartják a hollywoodi Dolby Színházban.