promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyar művészek is fellépnek a BBC Proms koncertjein
Borítókép:  Lino Mirgeler / DPA / dpa Picture-Alliance
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek. Magyar művészek is fellépnek majd.

Július 19. és szeptember 14. között több mint 150 programmal, köztük 80 koncerttel várják a közönségeket nemcsak Londonban, hanem számos más helyszínen is. A neves hazai és külföldi zenekarok és fellépő művészek között lesz Eötvös Péter, Fischer Ádám és Fischer Nóra is. A sorozat nyitókoncertje az 1969. évi Holdra-szállás előtt tiszteleg, Zosha Di Castri kanadai zeneszerző Long is The Journey, Short is The Memory című művének bemutatóját Karina Canellakis amerikai karmester vezényli, ő az első női karmester, aki Proms-megnyitót vezényel – olvasható a BBC honlapján.

Szintén a holdra szállást ünnepeli a Sci-fi-koncert, amelyen olyan filmzenékből csendülnek fel részletek, mint a Gravitáció vagy az Alien: Covenant. A gyermekeknek szóló koncert is a Holdra fogja repíteni az ifjú közönséget. A rendezvénysorozat érdekessége, hogy a Viktória királynő 200. születésnapja előtt tisztelgő koncertre egyetlen estére elhagyja a Buckingham-palotát a királynő zongorája. 

Az aranyozott, angyalkákkal és majmokkal díszített hangszeren a királynő kedvenc zeneszerzőjének, Felix Mendelssohnnak a darabjai szólalnak meg, és elhangzanak olyan dalok is, amelyeket a királynő férje, Albert herceg komponált. A Proms-koncertek alapítója és vezető karmestere, Henry Wood 150 éve született, tiszteletére a Proms teljes neve Henry Wood Promenade Concerts. Wood, 1895-ben indította el a fesztivált, a Royal Academy of Music professzora volt, és olyan világszintű zenekarok, mint a New York-i Filharmonikusok, a Berlini Filharmonikusok, a Bostoni Szimfonikus Zenekar vendégkarmestere volt. 

Idén a környezetvédelem is fontos téma lesz: felcsendül Beethoven VI. (A vidéki élet emlékei) szimfóniája, amelyet a német zeneszerző ausztriai sétái ihlették, és Richard Strauss Alpesi szimfóniája, amely a Bajor-Alpok egyik csúcsának megmászása nyomán született. A Promson lesz az európai premierje John Luther Adams Pulitzer-díjas zeneszerző In The Name of The Earth című művének, amelyet az amerikai természet ihletett, és a természet és az ember kapcsolatának állít emléket, a Royal Albert Hallban felcsendülő művet nyolc kórus fogja megszólaltani.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás