Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Elsöprő erejű botrányfilm készült a lengyel katolikus egyházról

Elsöprő erejű botrányfilm készült a lengyel katolikus egyházról

Zene, Film & Kultúra

Promotions - 2018.10.17. 17:21
A lengyel mozikban szeptember 28-a óta vetítik a Kler – magyar fordításban talán a Klérus a legtalálóbb – című óriási visszhangot kiváltó filmet.

A sztori röviden a következő: három katolikus papot egy múltbeli tragédia köt össze, ennek apropóján minden évben összejárnak megünnepelni, hogy túlélték a szörnyű eseményt. Lisowski egy városi kúrián dolgozik, és vatikáni karrierről álmodik. Célja teljesülésének egy érsek áll az útjában, aki Lengyelország legnagyobb szentélyét akarja felépíteni politikai hátszelét felhasználva. Trybus falusi plébános, s egyre gyakrabban enged az általa vezetett közösség evilági csábításainak. Kukula erős hite ellenére szintén elveszítette bizalmát a papságban.

Hármuk különböző történetei egészen megrázó képet festenek a lengyel katolikus egyházról. Közös piálások, dorbézolások, pedofília, korrupció, szerető, abortusz, szexuális erőszak is előkerül, ahogy mindennapjaikat bemutatja a film. Wojciech Smarzowski rendező és a producerek azt állítják, hogy a film valós eseményeken alapul. Ezt alátámasztja, hogy az erőszakot elszenvedők is megszólalnak a filmben, az egyik szereplő által megformált papot pedig letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy fiatal fiú elleni szexuális erőszak miatt. A filmet néhány héttel az ítéletet követően mutatták be, a katolikus egyházat a bíróság 1 millió złoty befizetésére kötelezték (ez több mint 65 millió forint)
A film nyomán számtalan ismeretlen személy jelentkezett azzal, hogy jelenlegi és volt papok követtek el ellene szexuális erőszakot.
A nézők megrohanták a lengyel mozikat a premier után. Az első hétvégén 935 ezren váltottak jegyet a filmre, ez lengyel rekord. Keddig ez a szám 3 millió fölé nőtt, s nem kétséges, hogy meg fogja dönteni az Avatar által tartott 3,68 milliós csúcsot.

A lengyel katolikus egyház hivatalosan nem foglalt állást a film kapcsán, egy-egy pap minősített csak a látottakat, szerintük vulgáris egyházellenesség árad belőle.

Andrzej Czaja, Opole püspöke az Independent cikke szerint a film megjelenése után felolvasott egy levelet a gyülekezet előtt:
Imádkozunk Isten megbocsátásáért, és kegyelméért, s mindazokért, akik szenvednek miattunk.
A tervek szerint rajta kívül még több pap is felolvasta volna ugyanezt a levelet, de senki sem vállalkozott rá. 

(Gaba)

Borítókép: Forrás: imdb.com

Vissza a főoldalra.
Chris Pine Skócia királyaként folytatja William Wallace harcát
Chris Pine Skócia királyaként folytatja William Wallace harcát