promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megkerült Dorothy piros cipellője
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az 1939-es filmklasszikus forgatásakor több pár cipő is készült, a lábbelit Gilbert Adrian, az MGM-stúdió vezető jelmeztervezője készítette.

Használtak hozzá fapépet, selyemszálat, enyvet, műanyagot és üveget is, bár a cipők a filmvásznon élénkpirosnak látszanak, a valóságban rubinvörösek, mert ha piros lett volna a színük, azt a korabeli színes filmtechnika világítása narancssárgává változtatta volna.

A fennmaradt öt pár egyike magángyűjteményben van, egyet őriz a washingtoni Amerika Történeti Nemzeti Múzeum is, 2011 májusában pedig Debbie Reynolds színésznő gyűjteményének árverésén 612 ezer dollárért adtak el egy csillogó cipellőt.

Az amerikai filmakadémia tervezett múzeuma számára Steven Spielberg és Leonardo DiCaprio 2012-ben egy árverés előtt egy előzetesen 2-3 millió dollárra becsült párat vásáolt meg.

Egy piros topánkát őrzött a Grand Rapids-i Judy Garland Múzeum is, amit 2005 augusztusában loptak el. A cipők egymillió dollárra voltak biztosítva, a hatóságok 250 ezer dolláros nyomravezetői díjat ajánlottak fel, egy arizonai rajongó pedig 2015-ben egymillió dollárral emelte az összeget.

Garland Minneapolistól 320 kilométerre, Grand Rapidsben élt gyermekkorában, majd családjával Los Angelesbe költözött. A színésznő 1969-ben hunyt el nyugtatótúladagolás következtében.

A Judy Garland Múzeum abban a házban nyílt meg 1975-ben, ahol élt. A múzeum rendelkezik a világ legnagyobb Garland- és Óz-relikvia gyűjteményével.

(son)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás