promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
[[video]]Idén áprilisban ünnepelte nyolcvanadik születésnapját Claudia Cardinale olasz filmcsillag, aki a jövő héten kezdődő II. Budapesti Klasszikus Filmaraton egyik kiemelt vendége. A színésznő munkássága előtt a Volt egyszer egy vadnyugat, a 8 és ½, a Goha és A párduc című filmekkel tisztelegnek a szeptember 4. és 9. között zajló II. Budapesti Klasszikus Film Maratonon. Cardinale ráadásul személyesen is jelen lesz a A párduc szeptember 6-i, csütörtöki vetítésén az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A „legszebb tuniszi olasz lányt” tizennyolcévesen csábították el az olasz film központjába, a Cinecittába. A vállalat azonban kemény feltételekkel szerződtette a fiatal lányt. Nem vágathatta le derékig érő haját, nem hízhatott, nem mehetett férjhez és nem szülhetett gyereket, a szerződés miatt pedig tizenkilenc évesen, házasságon kívül született gyermekéről azt kellett állítania, hogy a testvére. 

Rövidesen olyan rendezőkkel dolgozott, mint Mauro Bolognini (A szép Antonio, 1960), Luchino Visconti (Rocco és fivérei, 1960, A párduc, 1963), de kedvenc rendezője Federico Fellini volt.

A 8 és ½-nek köszönhetően pedig Hollywood is felfedezte magának és olyan dívákkal emlegették egy lapon, mint Brigitte Bardot vagy Sophia Loren. Olyan filmekkel aratott sikert világszerte, mint a Rocco és fivérei, a Cartouche, az Olajkeresők, az Öt láda aranyrög vagy Sergio Leone klasszikus westernje, a Volt egyszer egy vadnyugat.

Az 1984-es, Mussolini szeretőjéről forgatott Claretta nemcsak megbukott, hanem óriási politikai botrányt is kavart. A szép Cardinale egy csapásra kegyvesztett lett, a filmszakma kiközösítette, munka híján Párizsba költözött, ahol jelenleg is él. A kétéves kényszerszünet után francia vígjátékokban és olasz tévéfilmekben szerepelve tért vissza.

Cardinale nem először jár Magyarországon: 2015-ben a 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját személyesen vette át. 

Cardinale mellett a Mephisto sztárja, Klaus Maria Brandauer is ellátogat a II. Budapesti Klasszikus Filmmaratonra. A szeptember 4-i, keddi nyitóesten az 1982-ben Oscar-díjat nyert Mephisto felújított változatát az ő társaságában láthatja a közönség az Urániában, de jelen lesz Szabó István is. A fesztivál során láthatók lesznek a rendező olyan alkotásai, mint az Apa, a Szerelmesfilm, a Redl ezredes és az 1999-es A napfény íze. 

Hat nap alatt több mint hatvan filmet vetítenek. Kihagyhatatlan Alfred Hitchcock Szédülés című filmjének vetítése a Toldi moziban, de nagyvásznon látható lesz a magyar animáció kultikus darabja a Macskafogó felújított változata, ahogy Koltai Róbert legendás mozija, a Sose halunk meg is. Élő zenei kísérettel pedig leadnak olyan némafilmeket, mint a W. G. Pabst-féle Pandora szelencéje, valamint Illés Jenő Maniája. 

Három fővárosi moziban, a Toldiban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Francia Intézetben lesznek vetítések, de vidéki helyszínként csatlakozik a seregszemléhez Győr és Eger is.

A programról bővebben ide kattintva érdemes tájékozódni.

(son)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás