promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
[[video]]Az indoklás szerint Danny DeVito öt évtizedes pályafutása alatt színházban, filmen és televízióban színészként, producerként és rendezőként is sikeres életművet hozott létre. Tehetségét Golden Globe- és Emmy-díjjal ismerték el. A Taxi és a Felhőtlen Philadelphia című tévésorozatban, valamint a Száll a kakukk fészkére, a Becéző szavak, A smaragd románca, az Ikrek, a Batman visszatér és a Bádogemberek című filmekben nyújtott alakítása ma is felejthetetlen. 

Az itáliai felmenőkkel bíró Daniel Michael DeVito 1944. november 17-én született a New Jersey állambeli Neptunban. Tanulmányai befejezése után nem tudott mit kezdeni magával, így Mr. Danny néven kozmetikusnak állt húga szépségszalonjába. A New York-i Amerikai Dráma Akadémiára is csak azért ment el, hogy kitanulja a sminkes szakmát. Hamar rájött azonban, hogy a filmezés sokkal jobban érdekli, el is vállalt egy kisebb szerepet a Dreams of Glass című filmben, majd néhány rossz filmes tapasztalat után inkább a színházzal próbálkozott.

Monodrámákkal kísérletezett, A férfi, akinek virág van a szájában című showja nagy sikert aratott. Ekkor kereste meg Michael Douglas, a Száll a kakukk fészkére producere és Milos Forman rendező, hogy szerepet ajánljon neki a Jack Nicholson főszereplésével készülő filmdrámában. A film ugyan öt Oscart nyert el 1975-ben a legfontosabb kategóriákban és az Amerikai Filmintézet 100 év...100 film listáján pedig a 33. helyen szerepel, DeVito karrierjének alakulására azonban nem volt hatással. 

Átütő sikert végül az 1978 és 1983 között sugárzott televíziós vígjátéksorozat, a Taxi hozott számára, amelyben az eléggé antipatikus Louie De Palmát játszotta. Alakításáért 1983-ban Golden Globe-díjat kapott.

Újra összehozta a sors Michael Douglasszel, akivel további közös filmeket készítettek: A smaragd románca 1984-ben, A Nílus gyöngye 1985-ben, A rózsák háborúja 1989-ben került a mozikba. A kilencvenes években megalapította a Jersey Films nevű cégét, amely olyan filmek létrejöttét segítette, mint az 1994-es Ponyvaregény és a Nyakunkon az élet. 1995-ben a Szóljatok a köpcösnek következett, melynek nemcsak producere, de egyik főszereplője is volt. Olyan filmek köthetők még a Jersey Filmshez, mint a Gatacca, az Ember a Holdon és az Erin Brockovich – Zűrös természet.

Színészként DeVito a legnagyobb sikerét egyértleműen az Ikrek című vígjátéknak köszönheti, amelyben Arnold Schwarzenegger ikertestvérét alakítja. Pár évvel később a Junior (1994) című vígjátékban folytatták a különös testvérpár sztoriját. DeVito 2006-ban szerepet vállalt a Felhőtlen Philadelphia című sorozatban, amely négy egocentrikus barát története meglepő fordulatokkal. 2009-ben pedig Michael Douglasszel közösen játszott a Visszavonuló című moziban.

A színész a Dosnostia-díjat szeptember 22-én veheti át a spanyol seregszemlén, ahol az Apróláb című új animációs filmet is bemutatják, amelyben az egyik figurát Danny DeVito szinkronizálta. A San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivált szeptember 21. és 29. között rendezik meg.

(son)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás