promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy világ összeomlása a Sziget színpadán: Wired Aerial Theatre
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Pia, koncert, pia, koncert, WC, pia, koncert. Nos, ha ezeket váltogatjuk a Szigeten, akkor gyakorlatilag tényleg nincs is értelme kimenni. A magyarok közül sokan mondják, hogy akkor éri meg belépőre váltani nehezen megkeresett pénzüket, ha két olyan fellépő is van, akit szívesen megnézel. Ez teljesen igaz, de akkor tudjuk kihasználni teljesen az élményt, ha kulturális programokat is beépítünk.

A Nagy Utcaszínházra nagyon sokan kíváncsiak voltak, amit a szervezők is segítettek azzal, hogy közel tették az előadást a Nagyszínpadhoz, ami negyed órával azután kezdődött, hogy az aktuális headliner befejezte a fellépését. Ez a zárónapra nem volt érvényes, szóval akiknek arra a napra volt jegyük, sajnos nem láthatták őket.

A Wired Aerial Theatre egyenesen Angliából hozta el az „As the World Tipped” nevezetű előadását. A Nigel Jamieson által írt és rendezett szabadtéri produkció bejárta az egész világot. Nem is csoda, mivel olyan speciálisan összerakott előadásról van szó, amit tényleg érdemes eljuttatni a mindenhová, köztük Magyarországra is.

A történet a koppenhágai Klímakonferenciával kezdődik, ahol a vezetők már hiába keresnének megoldást a klímaváltozás problémáira, a Föld, vagyis kicsiny világunk elindul az összeomlás felé. Ekkor még teljesen vízszintes a színpad, de aztán beindul a katasztrófa. Hangos dübögés, és a játéktér emelkedni kezd… Minden emberhez köthető dolog, zászlók, asztalok, és feleslegessé váló iratok a semmibe hullnak.

Nem marad már talaj a lábak alatt, egy 100 tonnás daru 7 méter magasra húzza fel a 100 m2-es színpadot, aminek a tetején a színészek (akrobaták) kapaszkodnak, hogy elkezdődhessen a műsor. Az eddig színpadként működő díszlet átalakul egy vetített háttérré, amiben mozogni fognak a főszereplők.


A színészeknek mindenféle természeti katasztrófával meg kell küzdeniük, ami olyan vizuális élményt nyújt, amit az egész közönség síri csendben, gyakorlatilag tátott szájjal figyelt, ami azért a Szigeten nagy szám. Bár kívül ment a dumálás, de az előadás környékén mindenki elővette a jobbik modorát, és tényleg úgy viselkedett, mintha egy színházi előadást nézne.

Az As the World Tipped, vagyis az „Ahogy a világ kibillent” című előadás teljes installációját és a levegőben lógó akrobatákat 8 db 1 tonnás ballaszt tartotta egyensúlyban, de azért nem ezek mozgatták a színészeket. Nekik oldalt volt egy ellensúlyuk, akivel halálos precizitással kellett együttműködniük, hogy a kivetítő képéhez alkalmazkodjanak. Ezt szemből volt a legérdemesebb nézni, mivel úgy adta a legjobb hatást, szinte egy 3D-s élményben lehetett része a közönségnek.

Nálam van egy különös jelzés: amikor valami nem tud teljesen lenyűgözni, akár legyen az film, színház, koncert, bármi, akkor elkezdem nézegetni az órámat. Hát itt egyszer se néztem rá, szóval teljesen beszippantott, annyira, hogy még másodjára is megnéztem hétvégén. Itt már nézni kellett a vekkert, de ez nem ér, mivel jelenésem volt egy másik helyszínen.

Abszolút le a kalappal a Wired Aerial Theatre előtt. Először azért, mert megszervezték, előadták ezt a bonyolult látványorgiát, másodjára pedig azért, hogy ismét volt egy társulat, ami megmutatta, hogy nem csak a zene miatt érdemes kimenni a Szigetre.

(Toronicza alias Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás