promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
[[video]]Az amerikai szórakoztatóipar egyik legbefolyásosabb vezetőjét vádolják szexuális visszaéléssel. A The New Yorker című lap legutóbbi számában Ronan Farrow (Mia Farrow és Woody Allen közös fia) publikált újabb leleplező cikket, amelyben összesen hat nő vádolja erőszakkal Leslie Moonvest, a CBS csatorna vezetőjét, Hollywood nagyhatalmú urát. Illeana Douglas színésznő, Janet Jones író, Christine Peters producer és Dinah Kirgo író részletesen beszámoltak a folyamatosan ismétlődő elfogadhatatlan viselkedésről, amely, mint kiderült, nem csupán a vezérigazgató bűne, hanem a CBS szervezeti kultúrájának szinte természetes részévé vált a szexuális visszaélés.

Ronan Farrow beszámolója szerint Moonves kihasználva pozícióját legalább négy nőhöz közeledett erőszakosan, hiába jelezték egyértelműen, hogy nem kérnek a férfiból. A csatorna igazgatója fogdosta, csókolgatta beosztottjait, akiknek azonban – Harvey Weinstein producer több áldozatával ellentétben – sikerült elmenekülniük. A nők közül többen arról is beszéltek, hogy Moonves megfenyegette őket, ha nem tesznek a kedvére, tönkreteszi a karrierjüket, amit be is váltott. A férfi minden incidens után hideggé és elutasítóvá vált áldozataival szemben, és gyorsan elérte, hogy minden lehetőségtől megfosszák őket a cégnél, majd végül önszántunkból mondjanak fel.

Különösen aggasztó, írta Farrow, hogy a szexuális zaklatási botrányban felszínre került ügyek eddigi narratívájától eltérően, a Moonves által molesztált nők nem tartották magukban a történetüket.

Illeana Douglas, akit a kilencvenes évek végén igyekezett becserkészni a mogul, mindenről beszámolt Martin Scorsese rendezőnek, aki pedig egy magazinban nyilvánosságra is hozta a dolgot, mégsem történt semmi. A ma minden esetre hisztérikusan reagáló társadalom két évtizede még makacsul hallgatott, ha kiderült, hogy nagyhatalmú hollywoodi férfiak nőket zaklatnak.

„Az igazi változás akkor jön el, amikor a szexuális erőszak áldozatait nem bélyegzi meg a társadalom mint besúgót – hangsúlyozta Douglas a New Yorker cikke megjelenését követően kiadott közleményében. – Az igazi változás akkor jön el, amikor a munkahelyi zaklatást nem nézik el többé. Számomra pedig akkor jön el az igazi változás, ha visszamehetek a CBS-hez, és folytathatom a kreatív munkámat, amely 1997-ben hirtelen félbeszakadt.”

A botrány kipattanása után Leslie Moonves is kiadott egy közleményt, amelyben hangsúlyozta, a CBS-nél megteremtették a tisztelet és a tisztességes előrejutás kultúráját, amelyben minden dolgozó egyenlő eséllyel indult. A cégcsoport minden részlegének vezetőségében számos nő is ül – mutatott rá a vezérigazgató.

„Elismerem, néhány évtizeddel ezelőtt volt egy időszak, amikor több nőt is kényelmetlen helyzetbe hozhattam a közeledésemmel – folytatta. – Hibáztam, és mélyen megbántam a tetteimet. De mindig megértettem, és tudomásul vettem, hogy a »nem« az »nemet« jelent, és sosem használtam fel a cégnél betöltött pozíciómat arra, hogy bárki karrierjét is tönkretegyem. Eljött az idő, hogy mindannyian segítsünk fejlődni a társadalmunkat, és mi, itt a CBS-nél eltökéltek vagyunk, hogy a megoldás részévé váljunk” – zárta a közleményt Moonves.

Nem sokkal később a felesége, Julie Chen is nyilvánosságra hozta gondolatait a megvádolt férfiról: „A kilencvenes évek vége óta ismerem a férjemet, 14 éve vagyunk házasok. Leslie jó ember, szerető apa, hűséges férj és elkötelezett cégvezető. Ő mindig is kedves, illedelmes, tisztességes ember volt. Mindenben támogatom a férjem, és kiállok a közleményében írottak mellett.”

Szavaik azonban sem a cégcsoport részvényeseit, sem az üzleti élet résztvevőit nem győzték meg.

A CBS még a cikk pénteki megjelenése előtt közölte, hogy belső nyomozást indítanak az ügyben, és mindenben együttműködnek a hatóságokkal. Erre azért is volt szükségük, hogy meggyőzzenek mindenkit, a szexuális zaklatás nem általánosan elfogadott viselkedés a cégnél. A magyarázkodások ellenére a CBS részvényei a cikk megjelenése óta 6 százalékot zuhantak.

A 68 éves Moonves 1995-ben lett a CBS Entertainment vezérigazgatója, három évre rá a CBS Televisions élére nevezték ki, később a teljes cégcsoport vezetője lett. Az ő irányítása alatt gyártották le a csatorna olyan nagy sikerű sorozatait, mint a CSI (A helyszínelők), az NCIS (Tengerészeti helyszínelők), a Survivor, a The Big Bang Theory (Agymenők), és a Homeland.

Moonves tavaly csaknem 70 millió dollárt (19 milliárd forintot) keresett.

(fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás