promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Stanley Kubrick film, ami soha nem fog elkészülni
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Amikor a kedvenc rendezőimről kérdeznek, egyértelmű, hogy nem maradhat ki a sorból Stanley Kubrick neve. A munkásságából 5 olyan alkotás is van, ami óriási hatással van rám, és ott van a top filmjeim között. Csak 13 filmet készített, de azok olyan hatással voltak a filmtörténelemre, hogy minden filmkedvelőnek van belőle egy személyes kedvenc szeletje.

Kubrick többnyire könyvekből adaptált, és imádta felrúgni a szerkezetüket, de ezt annyira zseniálisan csinálta, hogy nem lehetett belekötni. Stephen King is lehet csak azért utálta a Kubrick féle Ragyogást, mert még ő sem gondolta volna, hogy a jóból lehet még jobbat csinálni. Persze ez nem von le semmit az eredeti mű érdemeiből, de tény és való, hogy Stanley mester tette halhatatlan klasszikussá.

Kubrick és Calder Willingham 1957-ben dolgoztak együtt A dicsőség ösvényei című filmen. A forgatókönyvet együtt írták, majd Kubrick meg is rendezte a háborús drámát. Azt hihetnénk ez volt az egyetlen közös munkájuk, de nem, ugyanis 1956-ban már megírtak együtt egy szkriptet. A Burning Secret Stefan Zweig egy 1913-ban született kisregényének adaptációja volt.

Nathan Abrams, a Bangor Egyetem professzora és az egyik legismertebb Kubrick szakértő is. Lelkesen a The Guardiannek számolt be róla, hogy megtalálta az elveszettnek hitt forgatókönyvet: „A Kubrick-rajongók tudják, hogy el akarta készíteni a filmet, de azt senki sem gondolta, hogy a forgatókönyv elkészült. Még jómagam is abban a hitben voltam, hogy a szkript elveszett. Most azonban van belőle egy példányunk, ami bizonyítja, hogy ez valóban bekerült volna a rendező életművébe” – mondta a professzor.

A Burning Secret forgatókönyvén ott szerepel az MGM filmstúdió forgatókönyves részlegének pecsétje. A dokumentumon szereplő dátum 1956. október 24. Ekkor Kubrick nevét még kevesen ismerték, abban az évben mutatták be Gyilkosság című alkotását, ami a harmadik filmje volt.

A szakértők úgy vélik, az MGM visszavonta a megbízást, miután megtudták, hogy Kubrick közben már A dicsőség ösvényein dolgozik, amivel úgy tűnik, szerződést szegett. Egy másik feljegyzés szerint az MGM azt közölte James B. Harrisszel, Kubrick produkciós partnerével, hogy nem látnak elegendő filmes potenciált a forgatókönyvben.

A Kubrick szakértő Abrams ezt másképp látja, és én is 100%-osan egyetértek a teóriájával. A sztori egy fürdőhelyen játszódik, ahol egy harmincas éveiben járó, sármos nőcsábász összebarátkozik egy 10 éves fiúval, hogy elcsábítsa az anyját. Egy házasságtörő sztori, amiben még egy kisgyerek is szerepet játszik a stúdió számára túl kockázatos lehetett morálisan.

Abrams úgy látja Kubrick másik történetben, de valahogy kibontotta ezt a szálat a Lolitában: „"A Burning Sercretben a főszereplő összebarátkozik a fiúval, hogy megkapja az anyját. A Lolitában elveszi az anyát, hogy megkapja a lányát” - magyarázta hozzátéve, hogy az 1956-os hollywoodi produkciós kódex szerint ez rizikós történet lett volna, ugyanakkor a Lolitát Kubricknek mégis sikerült 1962-ben megrendeznie.

A szakértő úgy nyilatkozott, hogy a szkript 100 oldalból áll, és annyira egyben van, hogy már most le lehetne forgatni. Természetesen ez sose fog megtörténni, legalábbis nagyon reménykedem benne, mert hatalmas szentségtörés lenne.

Abrams akkor bukkant rá a forgatókönyvre, amikor következő, Kubrickről szóló könyvéhez gyűjtött anyagot. A forgatókönyv Kubrick egy korábbi munkatársa fiának tulajdona. Remélhetőleg egyszer digitalizálják majd, és a rajongók elolvashatják, mit is akart a vászonra álmodni a rendező zseni. (Torony)

Kubrick nagyjátékfilmek:

Félelem és vágy (Fear and Desire) (1953)
A gyilkos csókja (Killer's Kiss) (1955)
Gyilkosság (The Killing) (1956)
A dicsőség ösvényei (Paths of Glory) (1957)
Spartacus (1960)
Lolita (1962)
Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb) (1964)
2001: Űrodüsszeia (2001: A Space Odyssey) (1968)
Mechanikus narancs (A Clockwork Orange) (1971)
Barry Lyndon (1975)
Ragyogás (The Shining) (1980)
Acéllövedék (Full Metal Jacket) (1987)
Tágra zárt szemek (Eyes Wide Shut) (1999)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás