promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez most nem Star Wars: öt remek dallam John Willamstől
Borítókép:  filmtekercs.hu
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Aligha véletlen, hogy egy Halálcsillag-mintázatú hegedűn egy fénykard a vonó annak a június 10-i eseménynek a plakátján, amely azt hirdeti, hogy a Budafoki Dohnányi Zenekar Hollerung Gábor vezényletével John Williams filmzenéit fogja játszani a budapesti Papp László Sportarénában.


Az ötszörös Oscar-díjas komponista – akinek dallamai nélkül Steven Spielberg rendező képei olyanok lennének, mint Tom Jerry nélkül, Clyde Bonnie nélkül, vagy Stan Pan nélkül – terjedelmes életművében ugyanis olyan helyet foglalnak el a Csillagok háborújának aláfestő melódiái, mint a Tankcsapdáéban a Legjobb méreg, vagy Mozartéban a Kis éji zene.

El is fognak hangzani, ezt alighanem biztosra vehetjük.


Ám Williams nem csak a fent hallgatható és megnézhető Birodalmi indulót, alkotta meg.

Itt van mindjárt a Cápa főcímdala, úgymond a címszereplő belépője. Teljesen híján van, annak a túláradó melodrámának, ami egyébként tipikusan williamsi, de ez nem meglepő. A dallam igazi klasszikussá vált, annyiszor idézték parodizálták és mémesítették, hogy szinte mára talán csak az eredeti képsorokkal üt igazán, de akkor aztán nagyot. Meg persze élőben.


A lassan kibontakozó, és bombasztikusan kitejesedő főcímzene a Jurassic Parkból viszont annyira monumentális, hogy szinte tényleg csak a Csillagok háborúja melódiájához lehet hasonlítani. Hogy nem kapott Oscart, sőt még csak nem is jelölték rá? Hát ez legyen az Akadémia baja.  


Akinek pedig nincs kedve azonnal, kalapot, bőrdzsekit, ostort ragadni és felfedezni legalább a szomszédos háztömb féltve őrzött titkait, vagy legalább nem szeretne újra legalább 10 percre gyerek lenni és bújócskázni egyet az erdőben, ha meghallja az Indiana Jones főcímdalát, hát az bizony gyorsan forduljon kezelőorvosához, vagy gyógyszerészéhez. Jó tanács: a patikába menet viszont óvatosan a kígyókkal.


A Schindler listájához írt melódiáról pedig nem az mond el mindent, hogy minden létező díjat megnyert vele John Williams, hanem hogy képtelenség eldönteni, hogy akkor szívbemarkolóbb, amikor a hegedű, vagy amikor a zongora játssza a fő dallamot.



John Williams fentiek és egy sor más kompozíció mellett még arról híres, hogy képes volt megalkotni azt a melódiát, amitől csak gyermekded mosoly ül ki az arcunkra és nem tesszük fel azt az egyébként teljesen jogos kérdést: „Figyi Spielberg, te most tényleg azt akarod velem elhitetni, hogy az a kisgyerek, meg az a fura lény feltekert a telihold elé azzal az ócska bringával?” Ja, hogy Oscart is nyert ezért? Ez csak természetes.


(Tompi)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás