promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hollywood szereti itt költeni a pénzét
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Andy Vajna filmügyi kormánybiztos a Magyar Nemzeti Filmalap háttérbeszélgetésén elmondta, minden Magyarországon forgatott filmes produkció 31 százalékos bevételt termel az államháztartás számára. Az OrienTax adótanácsadó cég és a Candole Partners tanácsadó cég által készített felmérés szerint 16 év alatt a filmipar teljes bevétele több mint 20-szorosára nőtt - 2004-ben ez az összeg mindössze 3 milliárd forint volt - és 2017-ben az előzetes becslések szerint akár 100 milliárd forint feletti forgalom is várható. A tanulmányt ismertető Radnai Károly, az OrienTax szakértője elmondta: a hasonló bérszínvonalú kelet-közép európai országok (Bulgária, Horvátország, Csehország, Lengyelország, Litvánia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Románia) és Írország közül ma Magyarország a legversenyképesebb a külföldi produkciók forgatási helyszínének kiválasztásakor.

Az itt forgatott hollywoodi produkciók, a nagy sztárok jelenléte ráadásul olyan reklámot jelent Magyarország számára, amit nem lehet megfizetni - mutatott rá Andy Vajna. Más filmcsillagok mellett 2015-ben Magyarországon forgatott Matt Damon, egy évvel korábban Brad Pitt, 2016-ban pedig Harrison Ford és Ryan Gosling is. Utóbbiak ugyebár a Szárnyas fejvadász második része miatt voltak itt, amit már most óriási felhajtás leng körül, de a Matt Damon főszereplésével játszott Mentőexpedíció (The Martian) is óriási siker lett. (Lent: Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos, Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója és Radnai Károly, az Orientax adótanácsadó cég szakértője a filmalap székházában. MTI Fotó: Balogh Zoltán)

alap
 
Havas Ágnes, a filmalap vezetője szerint a magyar szakemberek rengeteget profitálnak az itt készülő nagy nemzetközi, többek között amerikai produkciókból, hiszen helyben tehetnek szert máshol nehezen megszerezhető tapasztalatra. Úgy vélte, ennek is köszönhető, hogy Magyarországon a filmes szakmában gyakorlatilag nincsen elvándorlás.

Petrányi Viktória, az elsősorban kisebb költségvetésű európai filmek gyártási folyamataiban bérmunkában résztvevő Proton Cinema producere az eseményen kiemelte: a magyar vállalkozások elsősorban a szolgáltatások minőségével tudnak versenyképesek maradni.

Hasonlóan vélekedett Kemény Ildikó, a jelenleg egy Jennifer Lawrence főszereplésével készülő hollywoodi produkció gyártásában résztvevő Pioneer Pictures vezető producere. Mint elmondta, büszkeségre ad okot, hogy a film 200-300 fős stábjának mintegy 95 százaléka magyar. A filmalap a jövőben tervezi egy saját iskola elindítását is. (MTI, Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás