promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Amikor még Michael Keaton volt Batman
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Christopher Nolan valószínűleg a Batman filmek nélkül is befutott volna, de mégis kellettek a sikeréhez. Olyan formába tudta önteni a sötét lovagot, amilyet még sosem láttunk a filmvásznon. Az egész szuperhős figura emberi volt. A világ szürke, de mégsem elvont, a történetvezetés pedig mesteri. Végre visszatérhettünk abba az időbe, amikor bőven átlépte a két órát a film, de mégsem éreztük annyinak. Tim Burton alkotásai egyáltalán nem voltak rosszabbak, csak egyszerűen mások. Abban erősen vitába lehetne szállni, hogy a Jack Nicholson vagy Heath Ledger Joker alakítása volt-e jobb, de kimondhatjuk, hogy itt is mást kellett játszaniuk, és a saját a világában mindkettő briliánsnak számított. Valószínűleg csak szubjektíven lehet dönteni, így azért is merem kijelenteni, hogy hozzám Jack Nicholson Jokere áll közelebb, de ugyebár ez csak a saját véleményem.

Ugyanezt a vitát hozhatná elő, hogy akkor Michael Keaton vagy Christian Bale volt a jobb Batman? Mindkettő annyira volt hűvös, amennyire a rendező megkövetelte tőle, így nem igazán lehet ebben a kérdésben sem értelmes döntést hozni, ha csak nem a szívünkre hallgatunk.
 
Az első 1989-es Batman film hatalmasat durrant, és meg is szerezte az első helyet bevétel terén. Olyan folytatásokat utasított maga mögé, mint az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag, A Halálos fegyver 2, vagy a Vissza a jövőbe második része. Igen, így visszanézve voltak bőven klasszikusok 89-ben.
 
Tim Burton látványvilága nagyon passzolt a Batmanhez, és akkoriban csúcstechnikának számított, valósággal életre kelt a képregény a filmvásznon. Az egyedi világ egyedi humorral is keveredett, amit Joker után a Pingvinembernél (itt Danny DeVito alakította Pingvint) is bevetettek, bár a Batman visszatér jóval sötétebb volt az első résznél. Azonban még mindig az 1989-es az, amit klasszikusként emlegetnek. Aki nem látta, annak muszáj bepótolnia, már csak Jack Nicholson miatt is.

bat1
 
Batman univerzuma feltámadt és élőbb volt, mint valaha. Tim Burton két Batman filmje után azonban a rendező és Michael Keaton is kiszáll, pedig utóbbira nagyon is számítottak a harmadik részben. Keaton már ekkor is nagy színész volt, de nem volt megelégedve a sztorival, így búcsút intett a projektnek. Hátraarcával 15 millió dollárnak mondott nemet. „A forgatókönyv soha nem volt jó. Nem is értem, hogy Joel Schumacher rendezőként miért akarta megcsinálni, amit megcsinált” – nyilatkozta Keaton a The Hollywood Reporternek.

Schumacher is egyedi világot teremtett, de tényleg egy olyan vágányra terelték a sorozatot, amiből már nem lehetett kimenteni. Keaton találkozott az alkotókkal is, és már akkor sem egyezett a véleményük. A gárda ki akarta irtani a sötét világot a Batmanből, és már Michael is látta, hogy ezzel bukásra fogják ítélni a szériát.
 
Azonban 1995-ben a Mindörökké Batman és 97-ben a Batman és Robin is elkészült. Előbbinél Val Kilmerre, utóbbinál pedig George Clooneyra osztották a sötét lovag szerepét. Szóval a két alkotás moziba került, de borzalmasra sikeredett. Bár még vannak olyanok mai napig, akik szívesen megnézik, de főként azért, mert gyerekkorukban meghatározó élményt kaptak tőlük. Ettől függetlenül a többségük már bevallja felnőtt fejjel, hogy tényleg rémesek.
 
Az 1989-es Batman új életet lehelt a képregényfilmek világába, és Superman után „Ő” is méltó helyet kapott a történelemben, még ha kevesen is fognak emlékezni Michael Keaton, vagy Jack Nicholson zseniális alakítására. Azért milyen érdekes párhuzam, amikor előbbi színészt látjuk a Birdmanben.
 
Nolan Batman filmjei pedig már az új évezred szülöttei, olyanok, amiknek sok mai alkotó követhetné a példáját. (Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás