promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Oscar-díj 2016 – Nyert a Spotlight és a Saul fia!
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A legtöbb, hat Oscar-díjat a nálunk is közönség kedvencnek számító Mad Max - A harag útja gyűjtötte be a hollywoodi Dolby Színházban rendezett ceremónián, George Miller filmje azonban csak a kevésbé fontos kategóriákban - jelmez, látványterv, smink és frizura, hangvágás, hangkeverés, vizuális effektusok - diadalmaskodott. Három díjat nyert A visszatérő című túlélődráma: a tavalyi év és a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című filmje után ismét Alejandro González Inárritu lett a legjobb rendező, Leonardo DiCaprio a legjobb férfi főszereplő, Emmanuel Lubezki pedig a legjobb operatőr.

Inárritu összességében pályafutása negyedik Oscar-díját nyerte, és sikere révén immár harmadik éve mexikói rendezőt hirdettek ki győztesnek ebben a kategóriában, miután tavalyelőtt Alfonso Cuarón nyert a Gravitációval.

Leonardo DiCaprio hatodszor szerepelt a jelöltek között, de most először nyert. Valószínűleg elég kemény lázadás tört volna ki, ha nem kapja meg a szobrot. Köszönőbeszédében a 41 éves amerikai színész, aktivista kitért a környezetvédelem és az őslakos népek védelmének fontosságára. Csak a szokásos DiCaprios dolgok, de éljen a friss Oscar-díjas, megérdemelte!

oscar 883
Történelmet írt Emmanuel Lubezki, a mexikói operatőrnek ugyanis három egymást követő évben sikerült elnyernie a nagy presztízsű elismerést. Tavaly a Birdman, két éve pedig a Gravitáció fényképezéséért ismerték el.
 
A legjobb női főszereplő díját Brie Larsson amerikai színésznő kapta A szoba című drámában nyújtott megrázó alakításáért. A legjobb női mellékszereplő a svéd Alicia Vikander (A dán lány), a legjobb férfi mellékszereplő pedig az elsősorban színpadi szerepeiről ismert Mark Rylance brit színész (Kémek hídja) lett.

A legjobb eredeti forgatókönyv díját a Spotlight - Egy nyomozás részletei írói - a Boston Globe tényfeltáró újságíróiról szóló filmet rendező Tom McCarthy és a társ-forgatókönyvíró Josh Singer - vehette át, míg a legjobb adaptált forgatókönyvnek A nagy dobás Adam McKay rendező és Charles Randolph által írt szkriptjét találta az amerikai filmakadémia tagsága. A 2008-as pénzügyi váláság hátterével foglalkozó produkció Michael Lewis The Big Short című könyve nyomán készült.

A legjobb idegen nyelvű film a cannes-i nagydíjas és Golden Globe-díjas Saul fia lett. Nemes Jeles László rendező holokausztdrámája az első magyar alkotás, amely 1982 óta elnyerte az amerikai filmakadémia elismerését, harmincnégy évvel ezelőtt Szabó István Mephisto című műve diadalmaskodott. A díjat átvéve Nemes Jeles László köszönetet mondott alkotótársainak, köztük a főszereplő Röhrig Gézának, valamint Magyarországnak, amiért támogatta a filmet. "Az emberiség legsötétebb óráiban is talán van bennünk egy belső hang, amely lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk. Erről a reményről szól ez a film" - fogalmazott.

oscar 882
A legjobb dokumentumfilm díját az Amy Winehouse énekesnőről szóló, Amy című alkotásnak ítélték oda, míg a rövid dokumentumfilm kategóriában az A Girl in the River: The Price of Forgiveness (Lány a folyóban - A megbocsátás ára) című alkotás nyert. A pakisztáni Sarmin Obed-Csinoj munkája egy fiatal nőről szól, akit apja és nagybátyja meg akart ölni, mert jóváhagyásuk nélkül ment férjhez. A legjobb rövidfilm Oscarját a Stutterer (Dadogós) című produkció, Benjamin Cleary és Serena Armitage alkotása kapta.
 
A legjobb egészestés animációs film a Pixar stúdió kasszasikere, az Agymanók, a legjobb rövid animáció pedig a chilei Bear Story lett. A Pixar stúdiónak ez a tizenharmadik Oscar-díja. Chilei alkotás először részesült az amerikai filmakadémia elismerésében.

Meghatottan vette át a díjat Ennio Morricone az Aljas nyolcas című filmhez szerzett zenéjéért. A 87 éves olasz komponistát korábban ötször jelölték, de eddig nem nyert a legjobb filmzene kategóriában. 2007-ben életműdíjjal tüntették ki.

A legjobb filmdal Oscar-díját a Spectre - A Fantom visszatér főcímzenéje, a Writing's On the Wall nyerte el, amelynek dalszövegét és zenéjét Jimmy Naples és Sam Smith jegyezte.

Összességében a mostani díjátadónak voltak kínos jelenetei is. Chris Rock vezette a showt és a fekete színészes botrányt többször próbálták poénokkal elpalástolni, ami szerintem nem igazán jött be. De ettől függetlenül mi ne ezzel foglalkozzunk, hanem örüljünk és legyünk büszkék, van mire!

Réz András filmesztéta szerint "Ha belegondolunk, hogy jövő ilyenkor hányan fognak emlékezni az idei díjazott filmekre, én nem vagyok túl bizakodó. A Saul fia miatt azonban bizakodó vagyok" - fogalmazott Réz András, aki szerint a magyar film "valami olyasmit csinált, ami szinte megismételhetetlen".
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás