promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Minden, amit nem akartál tudni az amerikai hálaadásról
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A hálaadás (angolul thanksgiving) lényege az, hogy az amcsik az őszi betakarítások után adnak hálát a termésért Istennek. A hagyomány szerint az első ünnepséget 1621 őszén a Zarándok atyák - a mai Massachusetts állam területén található Plymouth angol gyarmat telepesei - rendezték, és három napig lakomáztak a bőséges termésből a wampanoag indiánokkal. Történészek azonban az európai telepesek korábbi hálaadásairól is tudnak Észak-Amerikában, például Virginiában már 1619-ben tartottak ilyet. Az ünnep Abraham Lincoln elnök 152 éve kihirdetett proklamációja nyomán vált országossá. Lincoln rendelete szerint a hálaadást november utolsó csütörtökén kell megejteni, amit Franklin Delano Roosevelt úgy módosított, hogy a hónap negyedik csütörtökén kerüljön az asztalra az ünnepi pulyka, sosem az ötödiken, ha van ilyen.Az USCB adatai szerint idén elvileg 117 millió "lakóegységben" gyűlhetnek közös megemlékezésre az amerikaiak. Az országban 4,5 millió olyan háztartás van, amelyben három vagy több nemzedék él együtt.

Az országban a 2014-es adatok szerint hat olyan település található, amelyet az ünnepi vacsora fő fogásáról, a pulykáról neveztek el. Ilyen a 443 lakosú louisianai Turkey Creek Village (amit nagyjából Pulykapatakfalvának lehetne lefordítani), az arizonai Turkey Creek (412 lakos), a texasi Turkey City (396), az észak-karolinai Turkey (296), valamint a pennsylvaniai Upper és Lower Turkeyfoot (Felső- és Alsó-Pulykaláb). Pulyka! Pulyka!!!

hálaadás3
A pulykasülthöz nélkülözhetetlen áfonyaszósz alapanyagául szolgáló bogyó nevét hét település viseli, amelyek közül a legnépesebb a Pennsylvaniában található Cranberry Township, amely tavalyi adatok szerint 30 170 lelket számlált. A Plymouth szó 32 amerikai megye és helység elnevezésében szerepel valamilyen formában.
 
Az amerikai háztartások 98,6 százalékában van a 2011-es adatok szerint gáz- vagy elektromos sütő, ami nélkülözhetetlen a pulyka elkészítésében, 96,8 százalékában pedig mikrohullámú sütő is. 99,2 százalékban volt hűtőszekrény és 35,8 százalékban hűtőláda is. A lakások 69,3 százalékában mosogatógép segíti a nagy közös lakoma utáni rendrakást. Ez egy igazán jó arány.
 
Az Egyesült Államokban 2013-es adat szerint 66 286 élelmiszer szakboltban, 3235 pékségben és cukrászdában, illetve 2761 zöldségpiacon lehet megvásárolni az a lakoma hozzávalóit.

Az előrejelzések szerint idén összesen 228 millió pulykát fognak felnevelni az országban, 4 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Ezekből 40 milliót Minnesotában, 29 milliót Észak-Karolinában, 27 milliót Arkansas-ban, 19,1 milliót Indianában, 18 milliót Missouriban, 17,4 milliót pedig Virginiában. Az Egyesült Államok tavaly 24 millió dollárért importált élőpulykát, kizárólag Kanadából, 13,6 millióért pedig édesburgonyát (mintegy felerészben Dominikáról). Az élőpulyka-kereskedelem területén az amerikai deficit 16,5 millió dollár volt, az édesburgonya területén azonban 98,3 milliós többlet keletkezett.

Áfonyából idén a várakozások szerint 420,5 ezer tonnát takarítanak be az idén az Egyesült Államokban, ebből 251,5 ezret Wisconsinban, 105,5 ezret Massachusettsben, de Nem Jersey, Oregon és Washington államban is jelentős mennyiségű bogyó terem. Édesburgonyából másfél millió tonnás terméssel számolnak. Boldog hálaadást!

Pogár Demeter (néhol Torony hülyeségeivel kiegészítve)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás