promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Megtalálták az elsüllyedt várost, ez lehet a görög Pompeii

Megtalálták az elsüllyedt várost, ez lehet a görög Pompeii

Borítókép:  Profimedia (képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Heliké települését évezredekkel ezelőtt süllyesztette a tenger mélyére egy hatalmas szökőár, és a kutatók régóta próbálták azonosítani a helyét.

Az ókori világ számos rejtélyt tartogat még a kutatók számára. Hosszú időbe telt az is, mire újra felfedeztük Heliké városát, amely évszázadokon keresztül az egyik legfontosabb, legfejlettebb görög polisznak számított, aztán néhány nap leforgása alatt – a legendás Atlantiszhoz hasonlóan – eltűnt a föld színéről.

A szakemberek tudták, hogy egy hatalmas cunami söpörte el a települést Krisztus előtt 373-ban, annak az évnek a telén, mégis olyan nehezen bukkantak a nyomára, hogy már-már azt feltételezték, hogy csupán egy kitalált, idealizált városa volt az ókori világnak.

A Peloponnészoszi-félsziget északi részén állt, mindössze két kilométerre a Korinthoszi-öböltől. Helikét a korai bronzkorban alapították, valamikor a Krisztus előtti 3. évezredben, ám ehhez képes elképesztően szép épületekkel, kövezett utcákkal, valamint fejlett fazekasmesterséggel büszkélkedhetett.

Homérosz szerint a város részt vett a trójai háborúban is, Agamemnón mükénéi király (vagyis az ostromlók) oldalán. Legnagyobb becsben tartott épülete Poszeidón temploma volt (Krisztus előtt 850 környékéről), amelytől azt remélték, hogy megóvja a város lakóit a tenger haragjától. A feltételezett helyén bronz- és agyagtárgyakat találtak a régészek.

A hagyomány szerint Heliké pusztulása előtt 5 nappal minden állat elhagyta a települést, még a rovarok is. Állítólag éppen Poszeidón templomát gyalázták meg a helybéliek, ezért került víz alá a város, az éppen ott horgonyzó 10 spártai hajóval együtt.

150 esztendővel később járt arra a filozófus Eratoszthenész, aki még látta ott a tengeristen Poszeidón bronzszobrát. Sajnos, pontosan nem határozta meg a helyszínt, ezért került évezredekbe, mire Helikét újra felfedeztük.

A hatvanas-hetvenes években még a híres francia tengerkutató, Jacques Cousteau is kereste a maradványokat, ám beletört a bicskája. Végül a 2001-es év hozta meg a nagy áttörést, egy ősi lagúna mélyén, Rizomylos falu közelében bukkantak rá a városra a tengeri régészek. Azóta rendszeres ásatásokat folytatnak ott, és egyre többet tudunk meg az elsüllyedt ókori csoda történetéről.

Az elpusztult Helikéről szól ez a videó is: