promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
5000 éve elfeledett vízalatti várost találtak Horvátország mellett, a régészek hihetetlen dolgot fedeztek fel
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az oda vezető út több ezer évvel volt idősebb, mint maga az elveszett város.

Mindig izgalommal tölti el az embert, ha valami érdekes, rejtélyes, rég elfeledett dolgot fedeznek fel a régészek. Az évszázadok, évezredek alatt több civilizáció is eltűnt, rengeteg sötét, ismeretlen folt van a világtörténelemben, de néha találnak olyan leleteket a kutatók, amik szinte mindent megváltoztatnak – vagy legalábbis szélesebbre nyitják a perspektívánkat azzal kapcsolatban, hogy milyen sok titkot rejt a föld, illetve a tengerek, óceánok.

A magyarok által nagyon kedvelt Horvátország mellett a tenger is igazán érdekes meglepetést tartogatott a régészeknek, ugyanis még 2021-ben találtak egy nagyjából 5000 éves, teljesen elfeledett vízalatti várost, ami ráadásul a korához képest egész jó állapotban maradt meg, nem tették tönkre a hullámok – most pedig egy még ennél is régebbi dolgot fedeztek fel a környéken a helyi kutatók.

Egy 7000 éves, nagyjából 4 méter széles, aprólékosan lefektetett, kövekből készült út rejtőzött a felszíntől 4-5 méterre a tenger mélyén – elvileg ez kötötte össze a szárazföldet a régebben meglelt várossal, ami minden bizonnyal egy mesterséges szigeten feküdt, ami azóta már a víz martaléka lett.

Sőt, állítólag egy másik vízalatti települést is találtak arra, ami ráadásul kísértetiesen hasonlított a 2021-ben felfedezett városra, és nagyjából ugyanakkor is épülhetett, de ezzel kapcsolatban még tartanak a vizsgálatok.

Rendkívül értékes és fontos ez a leletegyüttes, hiszen így teljesebb képet kaphatunk a helyi viszonyokról, kultúráról és magáról a civilizációról is, de persze még rengeteg időbe és munkába telik, míg mindent feltárnak – főleg, hogy ezek alapján könnyen elképzelhető, hogy több, hasonló vízalatti város is van a környéken.

Itt lehet megnézni egy videót a 7000 éves útról:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás