promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Visszatért az űrhajó a Nemzetközi Űrállomásról, csak az űrhajósok nélkül, áll a bál a NASA-nál

Visszatért az űrhajó a Nemzetközi Űrállomásról, csak az űrhajósok nélkül, áll a bál a NASA-nál

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Hatalmas a botrány az űróriásnál.

A NASA ÉS A BOEING ELLENTÉTE

A NASA nemrégiben elismerte, hogy feszült megbeszélések zajlottak le a Boeing képviselőivel a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó két űrhajós, Butch Wilmore és Suni Williams visszahozatala kapcsán, miután a Boeing Starliner űrhajója meghibásodott. Steve Stich, a NASA kereskedelmi célú emberes űrrepülési programjának vezetője szerint, bár nem lehetett volna a vitákat hevesnek nevezni, komoly technikai nézeteltérések adódtak.

Stich kifejtette, hogy a Boeing bizonyossága ellenére a NASA szakemberei nem voltak teljesen meggyőződve a Starliner további használatának biztonságáról, mivel az előrejelzéseket és a modelleket körülvevő bizonytalanságok miatt nem látták indokoltnak a folytatást. A Starliner korábbi problémái is szerepet játszottak abban, hogy végül a SpaceX Crew Dragonját választották a visszatérő küldetéshez.

A FENT RAGADT ŰRHAJÓSOK

Az eredeti tervek szerint a két űrhajós csupán nyolc napot töltött volna az űrben, de végül 2025 februárjáig, a SpaceX Crew-9 küldetéséig kell várniuk a hazatérésre. A NASA augusztus végén döntött úgy, hogy a SpaceX veszi át a feladatot a Boeingtől, amely újabb csapást jelent a repülőgépgyártó számára, hiszen a cég már korábban is küzdött a Starlinerrel kapcsolatos műszaki problémákkal.

A STARLINER ŰRHAJÓ VISSZATÉRÉSE

A Starliner legénység nélküli visszatérése szeptember 7-én reggel sikeresen megtörtént, amikor az űrszonda biztonságosan landolt az Egyesült Államok nyugati részén található White Sands tesztterületen.

Ez az esemény jelentős lépés volt a Boeing számára, azonban az űrkutatási versenyben a SpaceX jelentősen előrébb tart, miután tíz évvel ezelőtt mindkét vállalatot megbízták azzal, hogy űrhajókat fejlesszenek az ISS-re történő emberes küldetésekhez. A SpaceX azonban jóval hamarabb elérte a kitűzött célokat, míg a Starliner első legénységi útja a fejlesztési nehézségek miatt jelentős késést szenvedett.