promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Innen tudhatod, hogy kávémérgezésed van, a tested jelzi a bajt

Innen tudhatod, hogy kávémérgezésed van, a tested jelzi a bajt

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Kávémérgezés jelentkezhet vizsgaidőszakban vagy stresszes munkahelyi környezetben, a tünetek pedig életveszélyesek lehetnek.

A kávé fogyasztása egyszerre privát időtöltés és szociális tevékenység. Számos kultúrában mélyen gyökerezik, de a baráti vagy munkahelyi kávészünetek is szokássá alakíthatják a kávézgatást, ami így szinte észrevétlenül függőség lesz. A koffein blokkolja az adenozin nevű vegyületet az agyban, amely fáradtságérzetet okoz. Ez a stimuláló hatás olyan, mint egy rövid energiabomba, amit újra és újra érezni akarunk. Majd idővel hozzászokik a szervezetünk és egyre több kávéra lesz szükségünk ahhoz, hogy elérjük a várt hatást, de ennek akár kávémérgezés is lehet a vége. 

A kávémérgezés ritka, de előfordul, ha valaki túl sok koffeint fogyaszt. 

A kávémérgezés tünetei súlyosak lehetnek, akár életveszélyesek is lehetnek. A kávé túladagolásának az első jele az idegesség. Ilyenkor valójában tisztában vagyunk vele, hogy nincs igazi okunk ingerültnek lenni, mégis eluralkodik rajtunk a feszültség, amit nem tudunk elengedni. 

A másik jellegzetes tünet a szédülés, a magas koffeinszint ugyanis zavart okoz az egyensúlyérzékben. Eközben heves szívverést tapasztalhatunk. 

Azok, akik vizsgaidőszak vagy kimerítő éjszakai műszak során annyi kávét ittak, hogy koffeinmérgezést kaptak, egytől egyig hányingerről számoltak be. A szervezet ugyanis próbál megszabadulni a túlzott koffeintől és ehhez a legegyszerűbb módszer, ha visszaöklendezzük a lenyelt italt.

A túl sok koffein izomremegést és görcsöket is okozhat, súlyos esetben a mentális zavar, akkut szorongás, pánikroham jelentkezhet.

Mennyi koffeint kell meginni a kávérmérgezés tüneteinek megjelenéséhez?

A koffein mérgező dózisa körülbelül 10 gramm, ez nagyjából 100 csésze kávénak felel meg rövid időn belül elfogyasztva. Idáig csak kevesek jutnak el, de már 1-1,5 gramm koffein (ami 10-15 csésze erős kávénak felel meg) is komoly mérgezési tüneteket okozhat, különösen, ha gyorsan kerül a szervezetbe.

Az emberek koffeintoleranciája nagyon eltérő lehet. Vannak, akik már egy-két csésze kávétól is idegesek vagy rosszul érzik magukat, míg mások sokkal nagyobb mennyiséget is elviselnek.

Hajlamosak lehetünk elfelejteni, hogy a kávén kívül más termékek, pl. energiaitalok, üdítők, csokoládé és egyes gyógyszerek is tartalmazhatnak koffeint. Ha valaki a fent említett tüneteket tapasztalja, különösen nagy mennyiségű koffein elfogyasztása után, ajánlott orvoshoz fordulni.