promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ezekkel a rákkeltő ételekkel tömjük a gyerekeket, évente több kilót esznek meg belőle

Ezekkel a rákkeltő ételekkel tömjük a gyerekeket, évente több kilót esznek meg belőle

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

A gyerekek is odavannak azokért az ételekért, amelyekről már tudjuk, hogy növelik a rák kialakulásnáak esélyét.

Az vagy, amit megeszel, tartja a régi mondás, amely már orvosilag bizonyítottan meglehetősen közel áll az igazsághoz. A rákkeltő élelmiszerek és anyagok azonosítása összetett és hosszú folyamat, ami az utóbbi évtizedekben számos értékes információval szolgált a táplálkozás és a rákos megbetegedések összefüggésében.

Bár közvetlen humán kísérletek, amelyek során szándékosan rákkeltő anyagokat adnának embereknek, etikailag nem megengedettek, a klinikai vizsgálatok fontos információkat szolgáltatnak. Ilyen például, amikor az emberek étrendi szokásaikat változtatják meg egy tanulmány során, és megfigyelik, hogyan változik a rákos megbetegedések kockázata.

Ezek alapján tudjuk, hogy sajnos a gyerekek is kedvelik azokat az élelmiszereket, amelyekről már bebizonyosodott, hogy jelentősen növelik a rák kialakulásának esélyét. 

A virsli, bacon, szalámi és más feldolgozott húsfélék gyakran szerepelnek a gyerekek kedvencei között. Ezeket olyan tartósítószerekkel kezelik, mint például a nitritek, amelyek a főzés során nitrozaminokká alakulhatnak, és ezek rákkeltőek lehetnek.

A sült krumpli és chips nagy mennyiségben tartalmazhat akrilamidot, amely szintén rákkeltő hatású lehet. 

A cukorkák és az édességek nem közvetlenül rákkeltőek, de a magas cukortartalmú ételek hozzájárulhatnak az elhízáshoz, ami pedig növeli bizonyos rákfajták kockázatát. Ezen kívül néhány mesterséges színezék és édesítőszer, amelyeket ezekben az édességekben használnak, szintén összefüggésbe hozható a rákkal.

A zacskóról is leolvasható, hogy a különféle sós ropogtatnivalók (mint a chips, nachos) és előre csomagolt kekszek gyakran tartalmaznak transzzsírokat, tartósítószereket és mesterséges ízfokozókat, amelyek hosszú távon egészségtelenek lehetnek.

Szakértők szerint korunk egyik nagy kedvence, az energiaital is veszélyt jelent a gyerekek egészségére. A magas cukortartalom mellett ezek az italok gyakran tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat, színezékeket és savasító anyagokat, amelyek hosszú távon károsak lehetnek.

Az orvosok általában azt ajánlják, hogy a teljes tiltás helyett elegendő, ha mértékkel fogyasztják ezeket az ételeket a gyerekek, és a szülők közben figyelnek a kiegyensúlyozott, egészséges étrendre, amely gazdag friss gyümölcsökben, zöldségekben, teljes értékű élelmiszerekben. Az is fontos, hogy alternatívákat kínáljunk a gyerekeknek, amelyek egészségesebbek, de mégis ízletesek.