promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Világszenzáció, a NASA bejelentést tett a Marsról

Világszenzáció, a NASA bejelentést tett a Marsról

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Nagyon fontos híreket közölt a NASA.

A NASA a Marson igazán elképesztő munkát végez, a Perseverance és a Curiosity marsjárók pedig olyan mintákat gyűjtenek, amelyek révén a tudósok, szakemberek és a szakértők majd szenzációs felfedezéseket tehetnek, és jobban rájöhetünk a projekt révén arra is, hogy volt-e valaha élet a Vörös bolygón, és mi történt, hogy ilyenné vált a bolygó felszíne. A kérdés tehát az, hogy milyen nyomokat találhatnak a bolygón, amelyek arra engednek következtetni száz százalékos bizonysággal, hogy egykor tényleg élet volt a Vörös bolygón.

A Jezero-kráterben több mintát is gyűjtött a Perseverance marsjáró, ezeket pedig gondosan elemezték is, az eredmény pedig igazán lenyűgöző lett.

Fontos kérdésre keresik a választ a tudósok a nagy műveletek végén, hiszen a projekt révén lehet, hogy megtudhatjuk:

volt-e valaha élet a Marson?

Az viszont bizonyos, hogy a Mars korábban nem így nézett ki, mint ahogy most ismerjük, a száraz és kietlen, vörös színű bolygó. A Jezero-kráterben azért is van potenciálisan nagyobb esélye a rovernek arra, hogy megtalálja a végső bizonyítékot, hiszen a feltételezések szerint ebben a kráterben egykor egy tó lehetett.

A Jezero-kráterben olyan köveket találtak, amelyek vízben képződött ásványokat tartalmaznak, ez pedig tovább erősíti a korábbi feltételezéseket a kráterrel kapcsolatban. Ám azt nem tudják megmondani egyelőre a tudósok, hogy meddig tarthatott a kráter ezen időszaka, amikor víz is volt benne. Úgy gondolják a tudósok, hogy 3,5 milliárd évvel ezelőtt rakódhatott le a most megtalált anyag. Ám szerves anyagot egyelőre nem találtak a szakértők.