promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Egy félrefordítás miatt hisszük, hogy gyerekek is voltak a keresztes hadjáratokban

Egy félrefordítás miatt hisszük, hogy gyerekek is voltak a keresztes hadjáratokban

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

A történelem homályát a félrefordítások is sűrítik, pontosan ez történik a keresztes hadjáratokkal kapcsolatos ismereteinkkel.

Jogosan szkeptikus az, aki a középkori források alapján próbál tájékozódni az olyan történelmi eseményekről, mint a keresztes hadjáratok. Ráadásul az évszázadok során sok esetben új színt kaptak a történetek, de akár egy fordítási hiba is becsúszhatott, amely miatt máris megkérdőjeleződik az igazság. 

A gyermekek keresztes hadjárata néven ismert, 1212-es esemény kapcsán a modern történészek vitatják, hogy valójában gyerekekről volt-e szó. Sok forrás szerint inkább szegény parasztok, fiatalok és más marginalizált csoportok indultak útnak, nem pedig kisgyerekek.

A középkori forrásokban szereplő „pueri” szó, amelyet gyakran gyerekeknek fordítanak, valójában inkább fiatal felnőtteket vagy alacsony társadalmi státuszú embereket jelenthetett. Így lehetséges, hogy a későbbi értelmezések és fordítások során ez az információ félreértelmeződött, és egy híres, de pontatlan történetté vált.

A 13. század elején, szinte egy időpontban két különálló mozgalom indult el Európában, amelyek célja az volt, hogy visszafoglalják Jeruzsálemet a muszlim uralom alól. Az egyik Franciaországban, a másik Németországban kezdődött, és mindkét esetben fiatal vezetők, fiúk álltak az élükön. A történet szerint mindkét vezető úgy vélte, hogy Isten megbízta őket ezzel a feladattal.

A francia változatban egy 12 éves fiú, bizonyos Stephen of Cloyes azt állította, hogy egy látomásban Jézus megparancsolta neki, hogy vezessen egy keresztes hadjáratot gyerekekből álló sereggel. Körülbelül 30 000 követőt gyűjtött maga köré, akik hittek abban, hogy ártatlanságuk révén sikerrel járhatnak ott, ahol a felnőtt keresztesek kudarcot vallottak.

A német változatban Nicholas of Cologne hasonló mozgalmat indított el, az ő küldetéséhez is több ezer követő csatlakozott, akik szintén úgy vélték, hogy ártatlanságuk révén csodát tehetnek.

A Szentföld eléréséhez vezető út azonban tragikus kudarcba fulladt. Az ifjú követők közül sokan meghaltak útközben, mert nem voltak felkészülve a nehézségekre. Egyes források szerint a gyerekek egy része elérte Marseille-t vagy Itáliát, ahol ahelyett, hogy Jeruzsálembe jutottak volna, eladták őket rabszolgának.

Az is kérdéses, hogy a mozgalom résztvevői valóban katonai céllal indultak-e útnak, vagy inkább vallási zarándoklatra mentek.