promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Térképünk is van már az elveszett kontinensről, egyre izgalmasabb a története

Térképünk is van már az elveszett kontinensről, egyre izgalmasabb a története

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Szó szerint a világ túlsó felén bukkantak rá nemrég kutatók egy hajdani, elsüllyedt földrészre. Vajon természetes vagy misztikus folyamatok állnak Zélandia eltűnésének hátterében?

A kutatóknak nem mindennap van szerencséjük egy új kontinensre bukkanni, így természetes, hogy fokozott figyelemmel viseltetnek iránta. A közelmúltban jelentett óriási szenzációt egy távoli, mára az óceán mélyére süllyedt földrész felfedezése, amelyről most újabb információk derültek ki.

Mivel Új-Zéland környékén található, ezért a rejtélyes kontinens a Zélandia nevet kapta. A területe 3,5 millió négyzetkilométer, és ezzel még Indiáét is meghaladja, Magyarországnál pedig közel 38-szor nagyobb.

Geológusok szerint 60-85 millió éve szakadt el Ausztráliától, előtte pedig az Antarktika része volt. Azért nevezhető önálló földrésznek, mert egy része kiemelkedik a környezetéből, jellegzetes a geológiája, és sokkal vastagabb azon a részen a földkéreg, mint az óceánfenék egyéb részein. Zélandia kéreglemeze átlagosan 10–30 kilométer vastag, néhol azonban a 40-et is eléri.

A kutatók újabb lépést tettek előre Zélandia ügyében, hiszen immár térképet is rajzoltak a Föld elveszett kontinenséről. Az „eltűnésében” nincs semmi különös egyébként, hiszen bolygónk felszínén a kőzetlemezek folytonos vándorlásban vannak, és ezáltal a szárazföldek képe is állandóan átalakul. Ami a mostani esetben különleges, az az, hogy eddig még nem térképeztek fel soha egy felszín alatti hajdani földrészt.

Valójában csak a 95 százaléka van víz alatt, néhány hegye és fennsíkja az óceán felszíne fölé emelkedik, ezek segítettek a megtalálásában és azonosításában. Maori nyelven is van neve, mégpedig a dallamosan csengő Te Riu-a-Māui. A vízből Új-Zéland, illetve Új-Kaledónia „lógnak ki”, ezek az egymástól óriási távolságra lévő területek is a hajdani kontinens részei.

Így néz ki Zélandia teljes térképe: