promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Fordulat az űrben ragadt asztronauták ügyében, régi ellenségüktől kapnak segítséget az amerikaiak, szégyen a NASA-ra nézve

Fordulat az űrben ragadt asztronauták ügyében, régi ellenségüktől kapnak segítséget az amerikaiak, szégyen a NASA-ra nézve

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Egy hétre indultak, de már nagyon régóta fenn vannak.

Az amerikai Barry Wilmore és Sunita Williams űrhajósok egy tervezett egyhetes küldetés részeként indultak útnak 2024 júniusában a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Azonban a Boeing Starliner űrkapszulájuk műszaki problémái miatt a küldetés jelentősen meghosszabbodott. A Starliner hajtóműveinek meghibásodása és héliumszivárgás okozta a késlekedést, ami miatt az űrhajósok visszatérése bizonytalanná vált.

A NASA szerint két forgatókönyvet mérlegelnek a hazajutásukra: a legvalószínűbb, hogy a Starlinerrel térnek vissza, amint a technikai problémákat sikerül megoldani. Alternatív megoldásként a SpaceX Dragon űrhajóját is használhatják, amely jelenleg szintén az ISS-en van. Az orosz Szojuz űrhajóval történő visszatérés is felmerült, de ez kevésbé valószínű forgatókönyv.

A Progress MS-28 orosz űrhajó augusztusban indult, hogy sürgősségi élelmiszer- és felszerelésszállítmányt juttasson el az űrállomásra, biztosítva a legénység szükségleteit az esetleges hosszabb tartózkodás idejére. A NASA augusztus végére ígért döntést a visszatérési lehetőségekről, de az űrhajósok állapota jelenleg stabil, és nincs életveszélyben. A küldetés folytatása a Starliner problémáinak megoldására irányul, de az orosz fél is felajánlotta segítségét szükség esetén.

A Starliner legénység nélküli visszatérése is lehetséges, de ehhez komoly szoftveres módosításokra lenne szükség. Mindenesetre a NASA és a Boeing azon dolgozik, hogy a két űrhajós biztonságosan visszatérhessen a Földre, amint lehetséges​.

[[cikk2]]

A NASA az űrhajósok állapotával kapcsolatban megnyugtatóan nyilatkozott, kiemelve, hogy az ISS-en tartózkodó legénység minden szükséges ellátmányt megkapott a Progress MS-28 küldetéssel. A hosszabb tartózkodás azonban kihívásokat jelent mind az űrhajósoknak, mind a földi irányításnak. A Starliner javítási munkálatai folyamatban vannak, és a NASA bízik abban, hogy a legénység hamarosan biztonságosan visszatérhet a Földre.

forrás: Aerotime