promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Megfejthették, hogy építették a legrégebbi piamist az egyiptomiak: ez a korabeli zseniális szerkezet mindent megmagyaráz

Megfejthették, hogy építették a legrégebbi piamist az egyiptomiak: ez a korabeli zseniális szerkezet mindent megmagyaráz

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Az új elmélet nagyon erősnek tűnik, az egyik legnevesebb tudományos folyóiratban közölték. 

A legújabb tanulmány szerint az egyiptomiak valószínűleg hidraulikus emelő rendszert használtak a legrégebbi piramisuk, a Szakkara lépcsős piramisának építésekor. Ezt az elméletet Guillaume Piton és kutatócsoportja vetette fel, akik a Piramis belső szerkezetét és a környező vizesárok rendszerét vizsgálták. A kutatásuk alapján az egyiptomiak az Abusir Wadi vízkészletét használták fel egy hidraulikus rendszer létrehozására, amely segítségével a nehéz köveket a piramis középpontjából fokozatosan emelték fel.

A kutatók szerint a déli szakaszban található árok egy összetett vízkezelő rendszer részeként működött, amely ülepítő, tározó és tisztító medencéket tartalmazott. Az egyiptomi építészek valószínűleg a víz nélküli szakaszból származó üledékmentes vizet használták fel a kövek emeléséhez. Az ókori egyiptomiak híresek voltak a hidraulika terén elért eredményeikről, amelyeket az öntözőcsatornákban és a nagy kövek szállítására használt bárkákban is alkalmaztak​.

A kutatás szerint az egyiptomiak a piramis közepén egy vulkán-szerű emelőrendszert hoztak létre, amely a víz nyomásának segítségével emelte fel a köveket. Ez az elmélet új irányt ad a piramisépítéssel kapcsolatos kutatásoknak, és további terepi vizsgálatok szükségesek a megerősítéséhez. A kutatók most arra törekednek, hogy rekonstruálják a víz áramlását a piramis belsejében, és vizsgálják az Abusir Wadi történelmi vízszintjét, hogy igazolják az elmélet életképességét.

A tanulmányt 2023 decemberében nyújtották be a PLOS ONE tudományos folyóiratnak, és 2024 júniusában fogadták el. Azóta további szakmai egyeztetések zajlanak a tanulmány körül, amely még inkább megerősítheti az elmélet helyességét​.

Ezek az eredmények nemcsak a piramisépítés technológiai újításait világítják meg, hanem azt is, hogy az ókori egyiptomiak milyen előrehaladottak voltak a hidraulikus rendszerek alkalmazásában. Ez az új elmélet megkérdőjelezi a korábbi nézeteket, és izgalmas lehetőségeket nyit meg a további kutatások számára, amelyek a piramisépítés rejtélyeit tárhatják fel.

forrás: PLOS ONE