promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ettől a baktériumtól retteg most a világ, itthon is megfertőzhet: élve falja fel az embert

Ettől a baktériumtól retteg most a világ, itthon is megfertőzhet: élve falja fel az embert

Borítókép:  Profimedia/IMAGO
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

A cím nem túlzás, ez a rettenetes baktérium húsevővé válik és felemészti az embert.

Nemzetközi szinten is ismert a Streptococcus pyogenes baktérium, de sajnos Magyarországon is jelen van: a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) mikrobiológiai referencia osztályának vezetője, Kardos Gábor nemrég egy műsorban árulta el, a rettegett baktérium hazánkban is jelen van, az emberek bőrén és torkában telepedhet meg.

A szakember rámutatott, nagyon megtévesztő lehet a baktérium, ugyanis okozhat olyan, mindenki által jól ismert betegséget, mint például a tüszős mandulagyulladás; de ez a baktérium felelős a skarlát kialakulásáért is, amennyiben egy olyan, bizonyos kiütéseket okozó toxint termel; de olyan súlyos bőrbetegségeket is eredményezhet, mint például az ótvar. 

Kardos Gábor kiemelte: a baktérium húsevővé válhat.

Mielőtt ez megtörténik, egy, a bőrön lévő horzsolásra vagy felületi sérülésre van szüksége ahhoz a baktériumnak, hogy a mélyebb szövetekbe is bejusson és húsevővé válik. Amennyiben pedig ez megtörténik, ezután megfertőzi az izompólyát és magát az izomzatot is. Ezt követi a legijesztőbb rész.

Nagyon erős fehérjebontó enzimeket termel, melynek eredményeképpen az izom bomlásnak indul.

A szakértő az ellenszer kapcsán azonban nem szolgált túl sok jó hírrel: maga a fertőzés ugyanis szinte elkerülhetetlen, csak azzal tudjuk csökkenteni a szörnyű betegség kialakulásának esélyét, ha nem szerzünk felületi sérüléseket. Ha azonban sikerül időben felismerni a baktériumot, úgy létezik rá hatékony kezelés, mellyel elkerülhető, hogy súlyosabb károkat okozzon a szervezetben, legrosszabb esetben pedig halált okozzon.

Amennyiben időben felismerik a betegséget, úgy sebészi kezelésnek vetik alá az érintett területet, valamint antibiotikum-terápiát írnak elő a betegnek. Baj csak akkor van, ha túl későn veszik észre, ugyanis a megbetegedés relatíve gyors lefolyású. ha nagy a baj, onnan ismerhetjük fel a betegséget, hogy bőrpír jelenik meg a bőrön, illetve gy elképesztő mértékű, semmi máshoz sem hasonlítható fájdalom jelentkezik a beteg testében.

Forrás: Hír TV