promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A NASA is vizsgálja az anyagot, amiből házat építettek Magyarországon

A NASA is vizsgálja az anyagot, amiből házat építettek Magyarországon

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

A titokzatos űrépület rengeteg kérdést vet fel.

Magyar emberként pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy mennyire különleges országban élünk: páratlan természeti szépségek, pompás épületek, műemlékek tarkítják a hegyes-dombos tájainkat és akármennyire kis nemzet is vagyunk: történelmünk annál gazdagabb. Az azonban talán még nekünk is szokatlan, hogy egy olyan egyedülálló és titokzatos építészeti technikát használtunk, a világon egyedülállóan, amire azóta sem nagyon volt példa a világban.

A Frankel Leó út 64-66-os szám alatt áll az az épület, amit az űrből jött háznak neveznek és sztoriját még a NASA űrközpontjában is megirigyelnék.

[[cikk1]]

A Budapest szívében található épület nagyon különleges: első ránézésre nem is gondolnánk, hogy egy világszinten híres társasházról van szó. 1906-ban kezdték el az építését, Kis János mérnök tervei és szabadalma alapján. Világelsőként fedezte fel, hogy egy bizonyos űranyagból remek építési alapanyag lenne. A meteorkő, másnéven aerolit valóban jó választásnak bizonyult. Mivel nem volt még példa ennek a felhasználására, így a hatóságok csak saját felelősségre engedélyezték az építkezést.

[[cikk2]]

A meteorkőnek számos remek tulajdonsága volt: nem engedte át a nedvességet, nem penészedett és nem utolsósorban majdem feleannyiba került mint a többi építőanyag akkoriban. Az Aerolith-udvarnak hamar híre ment, újsághirdetésekben próbálták népszerűsíteni az ötletet. És bár az egész világ felfigyelt rá, végül nem lett belőle akkora siker, mint azt remélték.

Több épületnél is használták, de végül nem terjedt el. Pedig hihetetlenül strapabíró is: túlélte a második világháborút, az 56-os forradalmat és mindössze egyszer kellett felújítani. A felújítást azonban kísérteties tragédia előzte meg: azt mesélik, hogy egy idősebb hölgy megvétózta a felújítást, aki később leesett az erkélyéről és szörnyethalt, mivel annyira rossz állapotban volt már a struktúra. Megint más szerint ez egyszerű városi legenda: az omladozó épület egy darabja ráesett egy járókelőre, aki ebbe belehalt. A házról sok legenda kering, a mai napig foglalkoztatja a közvéleményt.

Az épületről készült érdekes és informatív videót ide kattintva nézheted meg:

[[vid1]]