promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Rendkívüli ajtót találtak egy ősi egyiptomi sírnál, nem léphet be rajta senki

Rendkívüli ajtót találtak egy ősi egyiptomi sírnál, nem léphet be rajta senki

Borítókép:  GINIES/SIPA/1903211417/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Hamis ajtóknak hívják ezeket, és komoly funkciójuk volt.

Egyiptomi sírokat ritkán találnak úgy, hogy rengeteg tárgy vagy kincs legyen elhelyezve bennük. Hiszen a legtöbb egyiptomi sírt már a temetés utáni időszakban kirabolták, így a tudósok csak nagyon ritkán bukkannak olyan felfedezésre, amely igazán rendkívüli lehet. Máig a világ egyik legnagyobb felfedezése volt száz évvel ezelőtt, amikor Howard Carter felfedezte Tutanhamon fáraó sírját, persze ehhez az óriás felfedezéshez az is kellett, hogy a fáraó uralma nem volt túl hosszú, sőt, a szakértők korábban arról is írtak, hogy ez a sír nem is neki készült.

Az egyiptomi sírokban gyakran találnak olyan ajtókat, amelyek nem is funkcionálnak ajtóként, mégis úgy néznek ki, mintha azok lennének.

Közös bennük, hogy nyugati irányba néznek, és egyfajta átjáróként, spirituális ajtóként szolgálnak.

Az élők és a holtak világát kötik össze, tulajdonképpen a lélek itt léphet át a másvilágba az egyiptomiak hitvilága szerint. Ez az ajtó a továbbiakban is arra szolgált, hogy az elhunytat összehozza az élők világával, itt fogadhatott felajánlásokat is az elhunyt. Ez egy nagyon fontos építészeti elem tehát az egyiptomi sírokban, a királyi és nem királyi nyughelyeket is összeköti ez a szokás.

Az ajtók közös eleme az is, hogy paloták bejáratához használt művészeti elemeket tartalmaz. Általában rögzítették is ezeket a falakhoz, ám találtak olyanokat is, amelyek már fapanelekből is álltak. Még az sem volt ritka, hogy a festett hamis ajtókat maga a koporsó tartalmazta, ráfestették.

Az ajtókon gyakran szerepeltek olyan szövegek is, amelyek átkokról szóltak, illetve olyanok is, amelyek áldást küldtek azoknak, akik felajánlásokat tettek a királynak.

ami viszont nagyon érdekes, hogy ilyen álkapukat találtak Dél-Amerikában is hegységekben, utóbb pedig az is kiderült, hogy ezek az ajtók is az élők és a holtak világát kötik össze. A legendák szerint a nagy hősök itt mentek át az istenek világába.

Ám később az ókori Egyiptomban már azt is csinálták, hogy hamis ajtókat rejtettek a sírok köré, amelyekbe nem léphettek be, ezzel akarták megtéveszteni a rablókat, hogy a valódi sírok ajtajait felfedezzék.

Így néztek ki ezek az ajtók: