promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA kiadta a közleményt: lezuhan a Nemzetközi Űrállomás, ebbe a tengerbe csapódik majd be 2031-ben
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A NASA saját maga koordinálja majd a folyamatot.

A NASA elkezdte kidolgozni a terveket a Nemzetközi Űrállomás (ISS) 2031-es leszerelésére és irányított megsemmisítésére. Az űrállomást az úgynevezett "Point Nemo" nevű távoli óceáni régióba fogják vezetni, amely a legnagyobb távolságban található bármely földi lakott helytől.

Az ISS 1998 óta működik, és az évek során számos tudományos áttörést hozott. Az állomás leszerelése után a NASA és partnerei új, modernebb űrállomások fejlesztésére összpontosítanak majd. Az űrállomás irányított megsemmisítése biztosítja, hogy az űrszemét biztonságosan, az óceán mélyére kerül.

Az ISS-t alkotó modulok élettartama közeleg a végéhez, ezért a NASA úgy döntött, hogy a SpaceX segítségével fejleszti ki és építi meg azt a "Deorbit Vehicle" (deorbitáló jármű) nevű űreszközt, amely biztonságosan visszavezeti az űrállomást a Földre.

Az ISS becsapódása a Point Nemo-nál fog történni, amely a Csendes-óceán egy távoli, lakatlan területe, körülbelül 3000 mérföldre Új-Zéland keleti partjától és 2000 mérföldre Észak-Antarktiszról. Ez a helyszín már régóta szolgál a "űrtemetőként", ahova a régi űreszközök és műholdak maradványait helyezik el​.

A SpaceX feladata lesz egy olyan űreszköz kifejlesztése, amely képes az ISS biztonságos visszavezérlésére a Földre. Az ISS jelenlegi állapota miatt ez a projekt kihívást jelent, hiszen az űrállomás közel egy millió font súlyú, és túl nagy ahhoz, hogy teljesen elégjen a légkörbe való visszatérés során.

A deorbitáló jármű fejlesztése és tesztelése több évet vesz igénybe, és az űrállomás lebontása fokozatosan, három szakaszban fog történni: először a napelemeket és hűtőbordákat, majd az egyes modulokat, végül pedig a fő szerkezetet, az úgynevezett truss-t vezetik be a tengerbe.

Az ISS működése alatt öt űrügynökség - az amerikai, európai, japán, kanadai és orosz - működött együtt. Az űrállomás évente körülbelül 3,1 milliárd dollárba kerül, és a NASA reméli, hogy a magánszektor átveszi a stafétát a jövőbeli űrállomások építésében és működtetésében. Számos magáncég, mint például a SpaceX, a Blue Origin, a Nanoracks és a Northrop Grumman, már most is dolgoznak saját űrállomásuk fejlesztésén, amelyek a tervek szerint az évtized végére vagy 2027-re készülnek el​.

Ezzel az intézkedéssel a NASA célja, hogy biztonságosan és felelősségteljesen zárja le az ISS működését, miközben előkészíti az utat a jövőbeli kereskedelmi űrállomások és alacsony Föld körüli pályán történő tevékenységek számára.

Élet az űrállomáson:

forrás: Smithsonian Magazine

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás