promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült, hányszor kell etetni a macskát egy nap, sok gazdi hibázik ebben
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A macska gyomra viszonylag kisméretű, nem bírja a hosszú koplalást. 

A kiscicáknak több táplálékra van szükségük növekedésük támogatásához, mint a felnőtt macskáknak, ezért gyakrabban kell etetni őket a nap folyamán. Hat hónapos korukig a cicáknak általában az a legjobb, ha napi háromszor etetik őket. Féléves és egyéves kor között általában a napi kétszeri etetés a legjobb.

Egy szakportál szerint amint a macska felnőtté válik, körülbelül egyéves korában, a napi egyszeri vagy kétszeri etetés a megfelelő. Az idős macskáknak (10 évesek és idősebbek) ugyanazt az etetési rendet kell tartaniuk, kivéve, ha a tulajdonosok eltérő utasítást kapnak az állatorvostól.

Bizonyos betegségekben szenvedő macskák számára ugyanis előnyös lehet az étrend módosítása. A cukorbeteg macskákat mérsékelten szénhidrátszegény étrenddel kell etetni, míg az előrehaladott krónikus vesebetegségben szenvedő macskákat általában fehérje- és foszforszegény étrenddel. A fogágybetegségben (ami nagyon gyakori manapság) szenvedő macskák nehezen tudják megrágni a száraz tápot. Ebben az esetben segíthet, ha finomabb méretű, nedves vagy vízzel kevert száraz ételt adunk nekik. 

A macskáknak egyszerű gyomor anatómiájuk van, akárcsak az embereknek. Mivel a cicák gyomra alapvetően kicsi, néhány órán belül kiürül, és az étel a vékonybélbe kerül.

8-10 óra elteltével az üres gyomor éhség jeleket küld az agynak, emiatt a macska számára a napi 2 étkezés a legjobb, egymástól jól elkülönített időpontokban. 

Szakértők szerint érdemes összehangolni az etetések idejét a macska egyéniségével. A legtöbb házi kedvenc szereti, ha békén hagyják evés közben, a reggeli készülődés idején nem is szívesen mennek oda a tényérjukhoz, amikor mindenki siet, kapkod. Ebben az esetben érdemes akkor megtölteni a tányérját, amikor még nem kelt fel a család.

Este is ugyanígy kell eljárni; ahol gyerekek vannak és este nagy a nyüzsgés, a macska habzsolhat, hogy hamarabb túl essen az evésen (amikor a természetben nagyon sebezhető), és ez nem tesz jót az emésztésének. 

A macska ételének mennyiségét is nekünk kell szabályoznunk.

A legtöbb nyávogós családtag szereti túlenni magát és ilyenkor a kelleténél több kalóriát visz be a szervezetébe. Nem kell állatorvosnak lenni, hogy észrevegyük, ha az állat elhízott, a fogyókúrázást azonban a macskák sem szeretik, inkább előzzük meg a bajt. Ehhez el kell olvasni a macskakajákon feltüntetett kalóriatáblázatot és a gyártó ajánlása szerint kell adagolni az ételt akkor is, ha ránézésre kevésnek tűnik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás