promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen dolog került elő Pompejiben, a tudósok sem akarták elhinni
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A tudósok is meglepődtek, még mindig vannak ismeretlen részei a városnak. 

A régészek Pompeii ősi városában, a Regio IX körzet Insula 10 részén végzett ásatások során egy különleges, ritka kék freskókkal díszített szentélyre bukkantak. Ez a 8 négyzetméteres helyiség az úgynevezett negyedik stílusú díszítést viseli, amelyet az 1. század közepére datálnak. A freskók égkék hátterén kecses nőalakok láthatók, akik közül négy az évszakokat, kettő pedig a mezőgazdaságot és a pásztorkodást szimbolizálja.

A Vezúv kitörésekor a helyiséget feltehetően raktárként használták, mivel az ásatások során építési anyagokat és üres kagylóhéjakat találtak, amelyeket vakolat készítéséhez használhattak fel. Emellett 15 amforát, két korsót és két lámpást is felfedeztek.

A kék szín a pompeii lakosok számára a legszentebb helyek kiváltsága volt, és ez a felfedezés alátámasztja, hogy a szentélyt pogány rituálékhoz és szent tárgyak tárolására használták.

Egy másik izgalmas felfedezésre is sor került a Civita Giuliana villa szolgálóinak lakrészeiben, ahol a régészek munkaeszközöket és alapvető használati tárgyakat találtak. A kitörés által konzervált formák lehetővé tették, hogy a kutatók gipszöntvények segítségével rekonstruálják a fa tárgyak és az ágyak eredeti alakját. Ezek az ásatások különleges bepillantást nyújtanak Pompeii mindennapi életébe és társadalmi szerkezetébe.

Ez a lenyűgöző felfedezés tovább gazdagítja ismereteinket Pompeii titokzatos és tragikus múltjáról, bemutatva, hogyan élték mindennapjaikat az emberek ebben az ókori városban. Az ilyen leletek nemcsak a tudományos közösség, hanem a nagyközönség számára is rendkívül értékesek, hiszen hozzájárulnak kulturális örökségünk megőrzéséhez és megértéséhez. Képeket a feltárt helyekről és tárgyakról IDE kattintva lehet megtekinteni, valamint a videóból is sok érdekesség kiderül.

forrás: Arkeonews

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás