promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Évezredes titok derült ki az első emberekről, sokkoló a válasz

Évezredes titok derült ki az első emberekről, sokkoló a válasz

Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Meglepő felfedezésre bukkantak tudósok.

Sokszor viccelődünk a neandervölgyi "unokatestvéreinken", akiket őseink, a Homo sapiens kiirtottak. Azonban a tudósok most meglepődtek: a neandervölgyiek okosabbak voltak, mint eddig gondoltuk.

Évtizedek óta úgy tartották, hogy a Homo sapiens (bölcs ember) elpusztította a többi emberfajt, köztük a neandervölgyieket is, mert okosabb volt náluk. Hiába volt a neandervölgyi ember erősebb, hidegtűrőbb, a Homo sapiens legyőzte őket az erőforrásokért folyó harcban.

Egy új felfedezés árnyalja ezt a képet. A mai Közép-Franciaországban, Peyzac-le-Moustier falu mellett régészek 40 000 éves eszközöket találtak, amiket a neandervölgyiek egy különleges ragasztóanyaggal rögzítettek.

 

Eddig úgy tudtuk, hogy a neandervölgyiek csak nyárfaszurkot használtak kőeszközeik fára ragasztására. A Le Moustier-lelőhelyen előkerült öt eszköz kémiai elemzése viszont azt mutatja, hogy a neandervölgyiek is képesek voltak keverni anyagokat a jobb felhasználhatóság érdekében. Bitument és goethitot kevertek, hogy egy enyvszerű anyagot kapjanak.

A kutatók kipróbálták, mire használhatták ezt az anyagot. A Homo sapiens hasonló anyagot használt a kőhegyek foglalatba helyezésére. Ha sima bitument használnak, az ragadós, és szennyezi a kezet. Ha viszont goethittal keverik, nem ragad, de nagyon jó fogást biztosít.

Ez a felfedezés újabb bizonyíték arra, hogy a neandervölgyiek fejlettebb kognitív képességekkel rendelkeztek, mint eddig gondoltuk. Lehetséges, hogy a Homo sapiens nem pusztán intelligenciája miatt győzte le őket, hanem más tényezők is szerepet játszottak, mint például a hatékonyabb együttműködés vagy a fegyverek fejlettsége.

A neandervölgyiek még mindig sok titkot őriznek. A jövőbeli kutatások talán még többet elárulnak majd fejlettségükről és kultúrájukról.

Forrás: Iflscience