promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Megfejtették a kutatók a sclerosis multiplex elterjedésének okát, az ősi szibériai népekhez is köze van

Megfejtették a kutatók a sclerosis multiplex elterjedésének okát, az ősi szibériai népekhez is köze van

Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

A sclerosis multiplex egy gyógyíthatatlan autoimmun betegség, Magyarországon 8-10 ezer embert érint.

A sclerosis multiplex (SM) egy krónikus, autoimmun betegség, amely az agyat és a gerincvelőt támadja. A betegség során az immunrendszer tévedésből az idegsejteket védő anyagot támadja meg, ez a károsodás megzavarja az idegi impulzusok továbbítását, ami miatt egy idő után a legtöbb esetben már járni is képtelen lesz a beteg és kerekesszékbe kerül. 

A Pa-Dö-Dő egykori énekesnője, Lang Györgyi is sclerosis multiplexben szenvedett. A közismert zenész és műsorvezető 28 éves korában diagnosztizáltak a betegséget. Más ismert emberek is nyilvánosságra hozták, hogy sclerosisban szenvednek, ilyen Selma Blair színésznő, Jack Osbourne, Ozzy Osbourne fia és Christina Applegate is, akit egyebek mellet az Egy rém rendes család című sorozatban ismerhettünk meg.

A tünetek nagyon változatosak lehetnek, attól függően, hogy a központi idegrendszer mely részei érintettek. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak a látási problémák, izomgyengeség, koordinációs zavarok, zsibbadás és bizsergés, valamint a kognitív funkciók (memória, figyelem) romlása.

Dr. Tegze Nárcisz, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának főorvosa szerint Magyarországon 8-10 ezer sclerosisos beteg él, a kórkép előfordulása a nőknél háromszor gyakoribb, mint a férfiaknál. 

A diagnózis általában a klinikai tünetek, MRI-vizsgálat (mely a központi idegrendszerben lévő károsodásokat mutatja ki), és az agy-gerincvelői folyadék elemzése alapján történik.

A sclerosis multiplex jelenleg nem gyógyítható, de különböző kezelések segíthetnek a tünetek enyhítésében és a betegség progressziójának lassításában. A kezelés magában foglalhatja az immunszuppresszív gyógyszereket, tüneti kezeléseket, fizioterápiát és életmódbeli változtatásokat.

A betegség pontos okát még kutatják a szakemberek, de valószínűleg genetikai és környezeti tényezők kombinációja játszik szerepet a kialakulásában. 

A szibéria sztyeppékről érkező népek okozták a sclerosis multiplex megjelenését

A közelmúltig az SM felbukkanásának oka ismeretlen volt, most azonban két információforrás is segíthet megérteni, hogy mikor, hol és hogyan alakult ki ez a betegség. Erről részletesebben ír a MaxiNewzon megjelent cikk >>>