promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Komoly támadás fenyegeti a Microsoft legnépszerűbb programját használókat, minden adatot ellophatnak, figyelmeztettek a hatóságok
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kiberbűnözők rosszindulatú mellékleteket küldhetnek a feltört e-mail fiókokból.

Kibertámadások hulláma fenyegeti a vállalkozásokat Európában, figyelmeztetett az észak-rajna-vesztfáliai tartományi bűnügyi hivatala, akik szerint a hackerek ezúttal a Microsoft e-mail fiókjait vették célba.

A hatóságok közleménye szerint az elkövetők email-fiókokat törnek fel, és azokból rosszindulatú mellékleteket, valamint linkeket küldenek további áldozataiknak, ami nem csupán az ügyfeleknek, de a partnerek számára is komoly kockázatot jelent.

Kiemelték, hogy a küldemények szokatlanul kifinomultak, és sokadik ránézésre is hitelesnek tűnnek, hiszen nem tartalmaznak helyesírási hibákat, és gyakran múltbéli levelezések részleteit tartalmazzák. Amint a címzett rákattint a vírusos linkekre, azonnali támadás érheti a teljes céges informatikai hálózatot, adatvesztést, valamint adatlopást előidézve.

Ezek az információk lehetővé teszik az elkövetők számára, hogy közvetlen hozzáférést szerezzenek a vállalatok IT-infrastruktúrájához, valamint a céges e-mailekben található érzékeny dokumentumokhoz is hozzáférhetnek.

Az ilyen jellegű kibertámadások a rendőrség szerint eurómilliós nagyságrendű károkat képesek okozni, ám a figyelmeztetéseknek hála egyre több cég veszi komolyan a zsarolóprogramok fenyegetéseit. Hozzátették, hogy a bűnözők folyamatosan csiszolják módszereiket, a meglévő víruskeresők pedig nem mindig képesek felismerni az újfajta kártevőket.

A Microsoft nemrég közzétett egy útmutatót, hogy miként óvhatjuk meg veszélyeztetett, vagy korábban megtámadott fiókjainkat:

„még azt követően is, hogy a felhasználó visszanyerte a hozzáférést, olyan kiskapukat hagyhatnak hátra a támadók, amik lehetővé teszik, hogy a későbbiekben újra átvegyék az irányítást. Ezért mindenképp ajánlatos új jelszót beállítani és engedélyezni a kétfaktoros hitelesítést”

– írták.

Forrás: Cybernews

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás