promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Váratlan összefüggést fedeztek fel egy közkedvelt illat és az Alzheimer-kór között
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az Alzheimer-kór egy gyógyíthatatlan betegség, de úgy tűnik, a mentol képes megállítani a legfőbb tünetet, a mentális hanyatlást.

A legnagyobb mennyiségben eladott rágógumi mentolos ízű, de vannak, akik rajonganak a mentolos csokoládéért, a mentateáért, a jellegzetes íz ott van minden háztartásban a fogkrémes tubusban is. Éppen ezért fontos és meglepő az az eredmény, amelyről nemrégiben számolt be egy tanulmány: a mentol egy olyan kémiai vegyület, amely megállíthatja az Alzheimer-kórban szenvedők agyában jelentkező károsodások egy részét.

A kísérletet egerekkel már eredményesen produkálták. Amikor Alzheimer-kórban szenvedő egerek mentolt lélegeztek be, kognitív képességeik javultak. 

A tanulmány mögött álló csapat célja az volt, hogy találjanak olyan illatokat és aromákat, melyeket szelíd, de hasznos gyógymódként szolgálhatnak a jövőben a különböző betegségek, például az Alzheimer-kór terápiájában. 

A kutatás nem csak a megnevezett, főként idősebb korban jelentkező betegségre vonatkozott. A kutatók meggyőződése, hogy ha ki tudják deríteni, mely szagok milyen agyi- és immunrendszeri reakciókat váltanak ki, az adott illatokat felhasználhatják a gyógyításban.

„A szaglórendszernek az immunrendszerben és a központi idegrendszerben betöltött szerepére összpontosítottunk, és megerősítettük, hogy a mentol immunstimuláló hatással bír" – mondta Juan José Lasarte immunológus.

„Meglepő módon azt tapasztaltuk, hogy a mentol hat hónapon keresztül megakadályozta az Alzheimer-kórban szenvedő egerek kognitív hanyatlását, és ami a legérdekesebb, az egészséges fiatal egerek kognitív képességeit is javította" – tette hozzá a kutató.

Az illatok tudat alatt hatnak ránk

A tudósok már korábban is számos kapcsolatot megállapítottak az illatok, valamint az immun- és idegrendszerünk között.

A pontos összefüggéseket eddig nem sikerült felderíteni, de az már biztos, hogy egyes illatok hatásokat válthatnak ki tudattalanul az agyban, és kémiai reakciók révén befolyásolják a memóriánkat és az érzelmeinket.

Ebben persze semmi újdonság nincs, ha azt vesszük alapul, hogy milyen kellemesen érezzük magunkat egy finom parfüm hatására. Ám az a nézőpont, hogy bizonyos aromák gyógyító hatását tudatosan kapcsoljunk betegségekhez, teljesen új a modern orvostudomány számára.

Ismert tény, hogy a központi idegrendszerrel kapcsolatos betegségek – mint például az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a skizofrénia – gyakran a szaglás elvesztésével jár együtt, így további kutatások témája lehet, hogy miként hat a mentol abban az esetben, ha a beteg nem érez szagokat.

Az alábbi videóban bemutatott borsmenta egy sokoldalú gyógynövény, gyógyító értékét a 40 különféle vegyületből álló aromás illóolajának köszönheti, ebből a legismertebb a mentol:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás