promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meddőnek hitt nők estek teherbe egy cukorbetegeknek gyártott gyógyszer mellékhatásaként
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mellékhatásként gyermekáldást hoz egy nálunk is kapható gyógyszer.

Egyre több nő jelenti be, hogy várandós lett, miután az Ozempic nevű, vagy ahhoz hasonló összetételű gyógyszert szedett cukorbetegség miatt vagy fogyókúrás célból. A meglepő mellékhatásra van magyarázat, ám ez nem vigasztalja azokat, akik nem terveztek gyermekáldást és most mégis egy új életet hordanak a szívük alatt.

Az érintett nők a „Teherbe estem az Ozempic miatt” nevű Facebook-csoportban osztják meg tapasztalataikat, a közösségnek már több mint 500 tagja van. A Redditen és a TikTokon is számos bejegyzés tárgyalja a nem tervezett terhességeket az Ozempic és a hasonló gyógyszerek mellékhatásaként. A bőr alá szúrható medicinát sokan azért használják, mert  jelentős fogyást érhetnek el vele, a szer ugyanis csökkenti az étvágyat és lassítja az emésztést. 

Egyelőre nem tudni, hogy az Ozempic-kel kapcsolatos baby boom mennyire elterjedt jelenség. Orvosok szerint az is lehet, hogy a fogyás befolyásolhatta a nők termékenységet. Mások azt feltételezik, hogy gyógyszerek megzavarták az orális fogamzásgátlók hatását, amely így nem akadályozta meg a szexuális együttlétek miatti teherbeesést.

Az egyik TikTokker, akinek 36 ezer követője van, szintén azt állítja, hogy a diabéteszre kifejlesztett gyógyszer alkalmazása után lett várandós.

Elismerte, hogy  korábban két vetélésen esett át és egyik gyermeke halva született. A Michigan államban élő Oliviara a közösségi médiában posztolt üzenetben azt mondta, hogy három hónapig használta az Ozempicet, mielőtt teherbe esett. „Három hetes voltam, amikor megtudtam. Most 3 hónapos terhes vagyok, és a baba teljesen egészséges" – tette hozzá.

Az egyik hozzászóló azt írta a bejegyzés alatt, hogy PCOS miatt kezelik, több mint tíz éve próbált teherbe esni esni eredménytelenül, de a gyógyszer használata után áldott állapotba került és már a második trimeszterben van.

Egy 29 éves, Louisville-ben élő nő arról számolt be, hogy körülbelül 80 kilót fogyott az Ozempic segítségével, amit a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére kapott. Egy nap éppen Disney Worldben volt, amikor hányingert érzett, majd kiderült, hogy teherbe esett. Négy éve próbálkoztak a párjával, korábban meddőnek nyilvánították, ezért nagyon boldog volt, hogy végre sikerült. Az orvosa javaslatára azonnal abbahagyta a gyógyszer szedését, márciusban ünnepelték a gyermek első születésnapját.

Az orvosok arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy védekezzenek az Ozempic-kúra idején, mert nincs arra vonatkozó vizsgálat, hogy okozhat-e rendellenes magzati fejlődést a gyógyszer. 

Az Ozempicet gyártó Novo Nordisk szóvivője azt mondta, gyűjtik az adatokat annak érdekében, hogy kiderüljön, kockázatos-e a medicina a terhesség idején, addig is arra kérik a nőket, hogy a tervezett babaprojekt előtt legalább két hónappal fejezzék be a kúrát.

Olyan nő  is írt a Facebook-csoportba, aki kétségbe van esve, mert nem akart gyermeket, ráadásul évek óta fogamzásgátlót szed.

„Nem állok készen erre, nem szeretnék még anya lenni, párkapcsolatom sincs"

– írta posztjában.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás