promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Végre tudjuk, hogyan lehet megúszni a klímakatasztrófát, és a titkot már őseink is tudták
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztő mázli vagy intelligencia, hogy még itt vagyunk a Földön.

Egy új tanulmány aggasztó felfedezést tett: őseink a Homo sapiens ősei a kihalás szélére sodródtak egy katasztrófális klímaváltozás következtében, mintegy 900 000 évvel ezelőtt. A genomikai vizsgálatok alapján a szaporodásra alkalmas egyedek száma 1300 főre csökkent. Ugyanezen időszakban tömeges kivándorlás is megindult Afrika irányából.

A kutatók régóta tudják, hogy őseink Afrikából vándoroltak ki Európába és Ázsiába, de a pontos időpont és a kivándorlás oka homályban maradt. A csontok és kőeszközök alapján nem lehetett pontosan meghatározni a migráció idejét, de a tudósok egyre inkább arra gondolnak, hogy nem egyetlen eseményről volt szó, hanem több hullámban vándoroltak a korai ősemberek.

Két új tanulmány összefüggésbe hozta a migrációt a populáció drasztikus csökkenésével. A genomikai vizsgálatok alapján a lélekszám visszaesése 900 000 évvel ezelőtt következett be, és a genetikai sokféleségre is hatással volt. A kutatók igyekeztek azonosítani a klímaváltozást, ami a népességfogyáshoz vezetett.

Geológusok összehasonlították a genomikai adatokat a tengeri üledékfelvételekkel. Az üledékrétegek oxigénizotópos vizsgálata alapján következtetéseket lehet levonni az éghajlat változásairól.

A kutatók megállapították, hogy a létszámcsökkenés és a vándorlás egybeesett. Amikor az óceánok szintje világszerte csökkent, Afrika és Ázsia kiszáradt, hatalmas szárazföldi területeket hozva létre. Az Afrikában élő ősemberek számára ez katasztrófát jelentett: nem volt elegendő élelem és víz.

Szerencsére a tengerszint csökkenése szárazföldi útvonalakat is nyitott Eurázsia felé, így őseink el tudtak menekülni Afrikából. A kutatók hangsúlyozzák, hogy ez nem az első vándorlási hullám volt, de a modern Homo sapiens őseinek fogyatkozása és vándorlása egyértelműen összefüggött a 900 000 évvel ezelőtti klímaváltozással.

A szavannák és a száraz zónák kialakulása Afrikában két lehetőséget hagyott a korai Homo populációk számára: alkalmazkodniuk kellett a megváltozott körülményekhez, vagy elvándorolniuk a kihalás elkerülése érdekében, derült ki egy tanulmányból.

A tanulmány rávilágít őseink rendkívüli alkalmazkodóképességére, és arra, hogy a klímaváltozás már ősidők óta fenyegeti az emberiséget.

Forrás: Science Alert

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás