promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lebuktak a maják - nem akárhogyan kábították magukat, elképesztő ősi szórakozási szokásaik voltak
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nem volt érdemes a vesztes csapatban játszani a majáknál, na de miért?

A maja civilizáció Közép-Amerikában virágzott, és lenyűgöző kultúrájuk a rituálék, az újítások és a művészetek gazdag keveréke volt. A maják fejlett technikákat alkalmaztak a mindennapi életben, a kifinomult fogászattól a bonyolult testmódosításokig. Az biztos, hogy a mai ember is megirigyelné az az életszínvonalat, amit biztosítottak a társadalmuknak.

A kukorica, bab és tök alapú maja étrend gazdag volt, és chilipaprikával, avokádókkal és csokoládéval fűszerezték, jelezve kifinomult ízlésvilágukat.

Egész érdekes módját választották a lerészegedésnek. Számos erjesztett italt is fogyasztottak, mint a balché és a kakaóalapú főzetek, melyeket néha beöntés útján juttattak a szervezetükbe a gyorsabb hatás elérése érdekében. Az italok elfogyasztása után hatalmas ünnepségeket rendeztek.

A pok-a-tok nevű sport egyszerre volt szórakoztató és kegyetlen, a vesztes csapatot ugyanis rituálisan feláldozták.

A higiénia és a technológia kiemelt fontosságú volt a maják számára. Számos misztikus fürdőzési rituálét végeztek, és kiterjedt úthálózatot építettek ki. Ez az elképesztő fejlettség kiemelte őket a korabeli civilizációk közül.

A nők főként a háztartást vezették, míg a férfiak a földeken dolgoztak. A lakóházakban nagycsaládok éltek, erősítve a közösségi kötelékeket. A maják számos istent tiszteltek, és vallási szertartásaik során emberáldozatokat is bemutattak, főként a piramisok tetején.

Az ősi maják élete lenyűgöző keveréke volt a kulturális gazdagságnak, a technológiai fejlettségnek és a kegyetlen rituáléknak. Történelmük betekintést enged egy letűnt korszakba, és emlékeztet bennünket az emberi civilizáció sokféleségére és összetettségére.

A maja civilizáció bukása az ókori történelem egyik legmeghatározóbb és legrejtélyesebb eseménye. A Kr. u. 800 és 900 közötti időszakban a virágzó városok elnéptelenedtek, a monumentális építkezések leálltak, a fejlett írásbeliség elhalt. A történészek máig vitatkoznak a bukás pontos okain.

Forrás: Ancient-origins

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás