promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarország szomszédságában elképesztő dolgot találtak tudósok, nem ezt tanultuk az ősemberről
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztő bizonyítékra bukkantak tudósok.

Nyugat-Ukrajnában ősi kőeszközöket tártak fel, amelyek a legrégebbi bizonyítékokat szolgáltathatják az ember európai jelenlétére. A vulkanikus kőzetből készült eszközöket már az 1970-es években felfedezték egy ukrán kőbányában, de csak most sikerült pontosabb kormeghatározást végezni. A kutatások szerint a szerszámokat körülvevő üledékes kőzetrétegek több mint 1 millió évesek, ami azt jelenti, hogy már 1 millió évvel ezelőtt is élhettek emberek ezen a területen.

Azonban nem lehet biztosan kijelenteni, hogy melyik emberfaj készítette ezeket az eszközöket. Lehetséges, hogy a Homo erectus, az első egyenesen járó és tűzhasználatot elsajátító faj volt a felelős. A fosszilis maradványok hiánya megnehezíti a pontosabb beazonosítást. A kutatók elképzelése szerint a csorba köveket húsdarabolásra és nyúzásra használták.

Egyes tudósok szerint az ukrajnai leletek még ennél is régebbiek lehetnek, akár 1,4 millió évesek is. Az emberiség bölcsőjében, Afrikában talált legrégebbi kőeszközöket 2,8 millió évvel ezelőttre datálják, elterjedésük pedig az emberiség fokozatos terjedését mutatja a Földön. Az ukrajnai lelet kiemelkedő fontosságú, mert ez az eddigi legkorábbi ilyen jellegű anyag ennyire északon.

Lenyűgöző, hogy őseink ezen egyszerű eszközök segítségével képesek voltak uralmuk alá hajtani a forró Ibériai-félszigettől a hűvösebb Ukrajnáig terjedő, változatos éghajlati és természeti viszonyokkal rendelkező vidékeket.

A lelet további kutatásokra ösztönzi a tudósokat, hogy jobban megértsék az ember korai európai történetét és az ősi vándorlási mintákat. A jövőbeli ásatások és elemzések talán még pontosabb képet adnak majd az ukrajnai kőeszközök készítőiről és a korabeli életmódról.

Forrás: The guardian

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás