promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Einstein menekült a nácik elől, hihetetlen fondorlattal szökött meg előlük
Borítókép:  profimedia-illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Így menekült meg a világ legfontosabb embere.

Albert Einstein a 20. század egyik legkiemelkedőbb fizikusa volt, akinek munkássága forradalmasította a tudományt. Németországban született, de zsidó származása miatt a nácik elől menekülnie kellett, és az Egyesült Államokban élt élete hátralévő részében.

Einstein munkássága óriási hatással volt a tudomány fejlődésére. A relativitáselmélet az egyik legfontosabb tudományos elmélet, amelynek következményei a csillagászat, a kozmológia, a kvantummechanika és a GPS-technológia területén is érezhetőek.

Einstein nemcsak tudósként, de emberként is példakép számunkra. Intelligens, kíváncsi és nyitott gondolkodású volt, aki egész életét a tudás és a béke szolgálatába állította.

A háború miatt Einstein már a nácik első számú közellenségévé vált. Németországban üldözték, megfosztották megtakarításaitól, és nyíltan fenyegették a meggyilkolásával. Felesége, Elsa kérésére 1933. szeptemberében Einstein elmenekült Németországból, és Angliába utazott.

Azonban mielőtt beköltözött volna végleges otthonába, egy rövid időre egy norfolki kunyhóban rejtőzött, melyet Oliver Locker-Lampson, egy antifasiszta konzervatív képviselő bocsátott a rendelkezésére. Itt, a távoli, őrzött rejtekhelyen Einstein rádöbbent, hogy nyilvánosan kell fellépnie a nácik ellen, és a társadalomban meglévő befolyását kell használnia a cselekvésre ösztönzéshez.

Ezt követőenEinsteinelhagyta a rejtekhelyet, és beszédet mondott a Royal Albert Hallban, ahol felszólította a világot, hogy álljon ellen a náci fenyegetésnek. Később az Egyesült Államokba emigrált, ahol a Princeton Egyetemen folytatta tudományos munkáját, és nyíltan kiállt a náci üldöztetés elől menekülő zsidók mellett.

A norfolki kunyhóban töltött idő rövid volt, de mélyreható hatással volt Einsteinre. Itt döntött úgy, hogy felveszi a harcot a nácizmus ellen, és a befolyását arra használja, hogy megvédje a szabadságot és az igazságosságot.

Forrás: The guradian

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás