promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Most nagyon figyeljenek az iPhone tulajdonosok, fontos figyelmeztetést tett közzé az Apple a régi típusokkal kapcsolatban
Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sokan nem fognak örülni ennek a bejelentésnek, ami ráadásul a világ összes országában érvényessé válik.

A műszaki cikkek esetében bevett fogalom az elavulás, különösen igaz ez a telefonokra. Hiába használnánk még évekig a jól bevált készüléket, a gyártók legfőbb érdeke, hogy újat vásároljunk. Céljaik minél gyorsabb eléréséhez pedig nem éppen közkedvelt megoldásokhoz szoktak folyamodni.

Így tett most az Apple is, amely bejelentette, hogy az iPhone 6 Plus hamarosan felkerül arra a listára, ahonnan már nincs visszaút a frissítések tekintetében. Mindez azonban nem csak azt jelenti, hogy nem adnak ki több iOS frissítést az említett készülékre.

A gyártók ugyanis ilyenkor többnyire már szervizszolgáltatásokat és gyári alkatrészeket sem biztosítanak a telefonokhoz. Ám ha nem is hibásodik meg a telefon, frissítések hiányában védtelenek lesznek a felhasználók a kártékony programokkal szemben, ráadásul a legújabb applikációkat sem tudjuk már letölteni rá.

A bejelentés, miszerint nem kap többé támogatást az iPhone 6 Plus, több millió tulajdonost érint, hiszen hiába már lassan 10 éve annak, hogy bemutatták a modellt és 8 éve, hogy leállították a gyártását, a mai napig népszerű a használt telefonok között. Itthon is van még bőven eladó példány belőlük, egy jobb állapotú, 128 gb-os kivitelt 30-40 ezer forint között árulnak, ennél magasabb áron viszont már nemigen van piaca a 6 Plusnak.

Az Apple magyarázata szerint egy termékük akkortól minősül elavultnak, ha már több mint hét éve leállították a forgalmazását. Így állhatott elő az a különös helyzet, hogy elődje, az iPhone 6 még mindig aktív támogatást kap, mivel a telefon értékesítése csak a Plus után állt le.

Sovány vigasz, ám akinek régebbi MacBookja van, az valamivel tovább számíthat alkatrésztámogatására, a laptopok esetében ugyanis 10 év múltán – illetve a raktárkészletek elapadása után – állítják le a forgalmazást.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás