promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ki lehet az alak a kislány mögött a háttérben? Minden idők leghíresebb fotójának a rejtélye már hosszú évtizedek óta lázban tartja a világot
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez a felvétel már több mint 50 éve lázban tartja a világot.

Hosszú évtizedek óta lázban tartja az embereket minden idők legrejtélyesebb fotójának a titka. A Solway Firth-i űrhajós néven elhíresült felvételt Jim Templeton tűzoltó készítette öt éves kislányáról. Az előhívott felvételen azonban váratlanul egy űrhajósnak látszó emberi alak képe rajzolódott ki, amit sokan nem értettek.

A történet a következőképpen hangzik: az angliai tűzoltó és történész Jim Templeton 1964 nyarán családjával az angliai Burgh Marsh-on, nem messze Solway Firth-től kirándult, melynek során Templeton öt éves kislányáról több felvételt is készített.

Az előhívott felvételek egyikén azonban egy igen különös dologra lett figyelmes. A kislánya mögött egy űrhajósra emlékeztető ember alakja tűnt fel, pedig Templeton határozottan emlékezett rá, hogy feleségén, kislányán és rajta kívül nem volt senki a környéken, csak két idős hölgy tűnt fel a közelükben de ők tőlük jóval távolabb egy autóban ültek.

De hogy került akkor az alak az ominózus felvételre?

Templetont nagyon nyugtalanította a fotó és először arra gondolt, hogy valaki a Kodaknál, ahol előhívatta a felvételt, manipulálhatta azt, ám szakértői elemzés után kiderült, hogy azt senki sem módosította,  a felvétel eredeti.

A férfi ezt követően el is vitte a carlise-i rendőrségre is felvételt, ahol kezdetben természetesen hitetlenkedve fogadták a történetét. A rendőrségi vizsgálat pedig végül megállapította, hogy bár kétségtelenül szokatlan a felvétel, de semmi gyanús sincs a képen.

Természetesen a kép nem hamisítvány

– állt ki az igazáért Templeton, de továbbra sem talált magyarázatot a jelenségre.

Ezt követően jó ideig nem volt hír a fotóról, ám mire elkezdett feledésbe merülni a családnál, a Cumberland News felkapta a történetet és néhány óra alatt az egész világon ismertté vált a fotó. 

A Solway Firth-i űrhajós néven híressé vált felvétel pedig ezt követően hosszú évtizedekig foglalkoztatta a szakértőket és az amatőr érdeklődőket. Olyannyira, hogy a fotót készítő férfit még kormányzati alkalmazottak is felkeresték, hogy a kép készítésének körülményeiről érdeklődtek.

Ez pedig még nem minden, a Kodak cég ugyanis jutalmat is ajánlott annak, akik magyarázatot talál a rejtélyre. Volt aki úgy vélte, hogy Templeton egy szellemet kapott lencsevégre, mások szerint kislányának spirituális kivetülését örökítette meg.

A leghihetőbb magyarázatot azonban David Clarke a Sheffield Hallam University tanára adta 2014-ben. Szerinte a felvételen nem egy űrhajós látható, hanem Templeton felesége, Annie, aki a fotózás idején a lánya mögötti területen sétálgathatott, Templeton pedig azért nem láthatta Annie-t, mert lánya pont eltakarta, és csak egyetlen pillanatra, a híressé vált fénykép készítésekor lépett ki lánya holtteréből. Annie pedig aznap halványkék ruhát viselt, ami a túlexponált fényképen tűnik fehérnek.

Ugyanakkor mondanunk sem kell, hogy ezt az elméletet sem lehet kétséget kizáróan alátámasztani, így mindenki eldöntheti a fotót alább megtekintve, hogy szerinte mi lehet a kislány mögött a titokzatos felvételen.

Forrás: Fotótörténet

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás