promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sokkoló üzenetet szúrtak ki Michelangelo leghíresebb festményén, mindannyiunkat átverhetett az Ádám teremtésével
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Vallásellenes szimbólum rejtőzhet a képen?

Fény derülhetett az egyik leghíresebb festmény titkára, mégpedig Michelangelo Ádám teremtése című művének rejtett üzenetére, mely egyike a Sixtus-kápolna mennyezetére festett kilenc képnek.

Mint ugyanis köztudott Michelangelo az emberi anatómia szakértője volt, amiből sokan arra következtentek, hogy az Ádám teremtésében egy emberi agyat rejtett el.

Az Ádám teremtése Michelangelo Buonarroti 1509–1510-ben készült, 280×570 centiméteres freskója, a vatikáni Sixtus-kápolna mennyezeti freskóciklusának részlete valamint az itáliai érett reneszánsz festészet kiemelkedő alkotása.

Michelangelót még II. Gyula pápa bízta meg azzal 1508-ban, hogy a Sixtus-kápolna 520 négyzetméteres mennyezetét, amelyet addig Piero Matteo d’Amelia csillagos égboltot ábrázoló freskója borított, fesse újra. A mester pedig végül 1512-ben fejezte be a megbízást az Ádám teremtése pedig egyértelműen a kápolnamennyezet egyik legismertebb részlete lett az.

Egyébként a szerkezetileg is három részre osztott mennyezetboltozat középső sávjában kaptak helyet a teremtés jelenetei, ennek is központi része A víz és a föld szétválasztása és Éva teremtése között látható, az első ember teremtését ábrázoló kompozíció.

A festmény a mai napig lázban tartja az embereket, sokan pedig egy igen érdekes teóriával álltak elő vele kapcsolatban. Ha ugyanis körvonalazzuk Isten és az angyalok mintáját a jobb oldalon, akkor azt vehetjük észre, hogy a körvonal egy emberi agyra hasonlít, méghozzá teljes pontossággal. Ebből gondolták sokan, hogy Michelangelo ezzel nem csupán az élet, de az intelligencia és a tudás átadása is a képre került, de mások szerint vallásellenes szimbólum rejtőzik a képen, szerintük ugyanis

Michelangelo azt akarta közölni, hogy nem Isten teremtette Ádámot, hanem az ember alkotta meg Istent az elméjén keresztül.

De van egy olyan értelmezés is mely szerint Isten valójában egy méh belsejében helyezkedik el, míg Ádám látszólag egy nő mellkasának tetején pihen. Igazságot nem igazán lehet tenni a kérdésben, de ezek az értelmezések mindenképp érdekesnek bizonyulnak.

Forrás: Hamu és Gyémánt / Wikipédia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás