promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szószörnyeteg a leghosszabb magyar szó, soha nem hallottál még róla, de nem is tudod kimondani
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A szó, amely minden szó felett van, ha a hosszúság a mérce.

A nyelvtani legek listáját mindenki imádja, és mindenki imád bíbelődni a a magyar helyesírás érdekességeivel is. Nos, a Wikipedián elérhető egy nagyon érdekes oldal, ahol mindenféle magyar leg található, magyar nyelvi szórekordok következnek. Az oldal pedig külön kis szekciót rendez be a leghosszabb magyar szavaknak.

De mégis melyik ez a szó?

A válasz egyáltalán nem könnyű, és talán nem is egyértelmű, ahogy a kérdéssel a NYEST nevű oldal is foglalkozik.

Általában a "megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért" szót tartják a leghosszabb magyar szónak. Ám kérés marad, hogy lehet-e ezt a szót még hosszabbítani? Bizony, ezt lehet még tovább ragozni, tehát meghosszabbítható, és értelmes szót is kapunk a művelet után. Mint az oldal megjegyzi, ezek a szavak nem is kis társalgási beszélgetések közepette jönnek létre, hanem akkor, amikor a nyelv végtelen gazdagságának határát kezdjük el feszegetni.

Igazán izgalmas játék ez.

A húrt pedig bizony elég soká lehet feszíteni, ha elkezdjük turbózni a szót, az így is nagyon hosszú szót. hiszen jelből több is lehet egy-egy szóban. Ám az előbb idézett szót még lehet fokozni. Így felajánlnak egy olyan szót is, amely még ennél is hosszabb, így jön ki az, hogy:

"megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekértibbeket"

A kulcs a metanyelvi használat, és a határ csak a végtelen. A NYEST cikkében lehet olvasni még további érdekességeket erről a témáról, avagy a leghosszabb magyar szó kérdéséről, a cikkben pedig pontosan le is írják, hogy képezték az adott kifejezést.

De vajon hogy képesek ezeket a szavakat kimondani a magyarok?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás