promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hazudnak a klímakutatók? Már az ókori Rómában is lesújtott az éghajlat változás, de ők ezt is az előnyükre használták ki
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A klímaváltozás már a Római Birodalmat is megdöbbentette.

A klímaváltozás nem csak a mai ember életét befolyásolja. Már az ókorirómaiak is szenvedtek az éghajlat változásaitól: a kutatások szerint a Római Birodalmat sújtó járványok mögött is az éghajlatváltozás állt.

Egy tanulmány szerint a birodalmat sújtó három nagy járvány ideje egybeesett egy szárazabb, hűvösebb időszakkal. Ennek pontos okai még nem ismertek, de a kutatók szerint a szárazság és a hideg elősegítette a betegségek terjedését és súlyosabbá tette a lefolyásukat.

A kutatók az i. e. 600 és i. e. 200 közötti időszak éghajlatát rekonstruálták, hogy megvizsgálják a hőmérséklet és a csapadék változását. Kyle Harper, a tanulmány társszerzője már korábban is felvetette, hogy a hőmérséklet csökkenése és az első pestisjárvány hozzájárult a birodalom hanyatlásához. A mostani kutatás ezt a feltételezést erősíti meg.

A birodalomban tapasztalt éghajlatváltozás kedvezett a fertőző betegségek terjedésének. A kutatók megkövesedett páncélos ostorosokat vizsgáltak, hogy megtudják, milyen volt az éghajlat a Római Birodalom idején.

A Tarantói-öbölből származó üledékmagból vett minták alapján megállapították, hogy i. e. 200 és i. e. 100 között meleg és csapadékos időjárás volt a térségben, ami politikai és társadalmi stabilitást eredményezett. Ezt követően azonban hidegebb és szárazabb időszak köszöntött be. Időszámításunk után 500-ra az átlaghőmérséklet 3 Celsius-fokkal csökkent.

Ebben az időszakban söpört végig a birodalmon a három legjelentősebb járvány: az Antoninusi pestis, a Ciprián-pestis és a Justinianusi-pestis. A kutatók kiemelik, hogy a járványok kitörésének nem egy oka van. A távolsági kereskedelem és a sűrűn lakott települések is hozzájárultak a terjedésükhöz. A pontos halálozási adatok nem ismertek, de a Justinianusi-pestisjárvány jelentősen gyengítette a birodalmat.

Az ókori klímaváltozásnak volt némi pozitív hatása is: a hőmérséklet csökkenése a maláriás esetek számát is csökkentette, mivel az enyhébb őszi időjárás nem kedvezett a betegséget terjesztő szúnyogoknak.

A kutatások azt mutatják, hogy a klímaváltozás már az ókorban is komoly hatással volt az emberi társadalmakra. A Római Birodalom példája figyelmeztetés számunkra, hogy a jövőben is számíthatunk a klímaváltozás súlyos következményeire.

 

Forrás: Sciencenews

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás