promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szenzáció, van mozgókép az 1848-as szabadságharc leghíresebb alakjáról, méghozzá 1908-ból
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Igazi kuriózum, a mozgó történelem.

A 19. század azon századok sorába tartozik még, amikor nem készültek mozgóképek, hiszen a 20. század elején kezdtek ezek elterjedni. A 19. század háborúival kapcsolatban így maradnak elsősorban a festmények és a képek, például a dagerrotípiák. És igazából mondhatjuk is, hogy ez a korszak már nagyon távol van tőlünk, hiszen nincsenek felvételek kamerával, amelyek igazán közöl tudják hozni hozzánk a régmúltat.

A magyar szabadságharc még pont abba a korszakba esik, amikor nem készültek mozgóképek. Ám később már a régi veteránokkal fotózkodtak a 19, század vége felé.

Ám kevesen tudják azt, hogy az 1848-as szabadságharc egyik legnagyobb hőséről, Görgei Artúrról bizony van mozgókép, hiszen a tábornok nagyon hosszú kort élt meg. 1818-ban született és az első világháború derekán halt meg, pontosan 1916-ban. A szabadságharc után hosszú ideig Ausztriában volt száműzetésben, majd a kiegyezés után térhetett csak haza a legendás katona, akinek zsenijén azóta is ámul a világ.

Többek között Visegrádon és Budapesten élt.

Görgei, bár hivatalos megjelenések alkalmával feltűnt, főként visszavonult életet élt Visegrádon, de gyakran látogatott el a fővárosba. Sokan nem tudják, de 1908-ban, 90 éves korában felvételek készültek róla. Ezek a képek lenyűgöző betekintést nyújtanak abba az időszakba, életre keltve a múltat. Később néhány felvételt színesítettek is, amelyek egy kattintással érhettek el a Youtube-on IDE kattintva.

Így nézett ki 90 éves korában a szabadságharc zsenije:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás