promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy férfi eladta az Eiffel-tornyot és senkinek nem tűnt fel a csalás
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A világ legnagyobb csalást elkövették, kétszer.

Victor Lustig, a "csalás grófja" mesteri szélhámos volt, aki vakmerő tetteivel beírta magát a történelemkönyvekbe. Cseh származású volt, arisztokrata úriemberként élt, és elrejtette igazi kilétét: korának egyik legsokoldalúbb és legbájosabb szélhámosát. Leghírhedtebb "munkája" az Eiffel-torony kétszeri eladása volt fémhulladékként. Lustig sármjának és nyelvi tudásának köszönhetően arisztokratának adta ki magát, és kifinomult csalóként elkápráztatta áldozatait. Számos csalásban vett részt, többek között egy hamis pénzgyártó géppel, amellyel állítólag bármilyen valutát le tudott gyártani, és így jelentős vagyonra tett szert.

Az Eiffel-torony eladása igazi zsenialitást mutatott. Lustig kihasználta áldozatai hiúságát és hiszékenységét, és meggyőzött egy fémhulladék-kereskedőt, hogy a francia kormány bontásra adja el a tornyot. Az áldozat zavarában nem merte bevallani, hogy átverték, így Lustig jelentős összeggel távozhatott. Többször letartóztatták, de mindig sikerült kiszabadulnia a törvény karmai közül. Jól megtervezett szökései Európa- és az Egyesült Államok-szerte frusztrálták a hatóságokat. Úgy tűnt, örökké folytathatja nemzetközi csaló életét, ha nem fordul a pénzhamisítás felé.

Az 1930-as években Lustig a legjobb minőségű hamis bankjegyek gyártásába kezdett. William Watts metszőmester segítségével elárasztotta a piacot hamis pénzzel, káoszt és pénzügyi zűrzavart okozva. Watts letartóztatása a "csalás grófja" bukásához vezetett. Lustig 1935-ben szökött meg egy manhattani börtönből, de Pittsburghben újra elfogták. Pénzhamisításért 20 év börtönbüntetést kapott, plusz 5 évet a szökése miatt. Ügyvédje enyhítést kért, hangsúlyozva, hogy áldozatai között chicagói gengszterek és alvilági figurák is szerepeltek.

Victor Lustig élete a csalás, a vakmerőség és a jogtalan nyereség hajszolásának lenyűgöző története. Bűnözői leleményessége nem ismert határokat, az Eiffel-torony eladásától a hamis pénzzel való áztatásig. Ravaszsága és találékonysága révén hosszú ideig elkerülte a lebukást.

Forrás: Numismatics

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás