promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A történelem egyik legnagyobb rejtélye a vasálarcos legendája, mi kiderítettük az igazságot
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Miért kerülhetett a 17. században bárki is egy vasálarcba zárva, hogy lehet ezt bírni és ki lehetett mögötte?

vasálarcos legendája a történelem egyik legmeghatározóbb rejtélye. Ki volt ez a titokzatos személy, akit arcát elfedő vasálarcban tartottak fogva a Bastille börtönében 34 éven át? Számos elmélet született a kilétéről, de a rejtély a mai napig megoldatlan.

Történelmi háttér:

A vasálarcot 1669-ben, XIV. Lajos uralkodása alatt vetették be először. A foglyot a Bastille-ba, Franciaország leghírhedtebb börtönébe vitték, és arcát egy fekete bársonymaszkkal takarták el. A maszkot később egy vasálarcra cserélték, ami csak az evéshez és iváshoz emelhető fel.

A fogoly kiléte:

A vasálarcos kilétét illetően számos elmélet kering. Egyesek szerint XIV. Lajos ikertestvére volt, akit azért tartottak fogva, hogy ne veszélyeztesse a király trónját. Mások úgy gondolják, hogy egy magas rangú arisztokrata volt, aki belekeveredett egy politikai összeesküvésbe. További elméletek szerint a vasálarc mögött egy híres művész, katona vagy akár egy szerelmes bujkált.

A rejtély megoldása:

A vasálarcos kilétét illetően a mai napig nem született végleges bizonyíték. Számos történész kutatta az ügyet, de a különböző elméletek ellentmondanak egymásnak, és nem támasztja alá őket egyértelmű forrás.

Érdekességek:

  • A vasálarcot Alexandre Dumas is megemlítette A vasálarcos című regényében, ami tovább fokozta a legenda misztikumát.
  • Voltaire francia író úgy gondolta, hogy a vasálarcos Fouquet pénzügyminiszter volt.
  • 1969-ben a Bastille romjai között egy vasálarcot találtak, de nem lehetett bizonyítani, hogy ez a fogoly maszkja volt.

A vasálarcos legendája a történelem egyik legmeghatározóbb rejtélye. A valóság és a fikció elemei összefonódnak, és nehéz eldönteni, mi igaz és mi nem. A vasálarcos kilétét illetően a mai napig nem született végleges bizonyíték, és a rejtély továbbra is izgatja az embereket.

Források: Live Science

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás